Plitvička jezera puna fekalija, deterženta i pesticida

Radio 021 12.12.2017 20:36
Plitvička jezera puna fekalija, deterženta i pesticida


Plitvička jezera u Hrvatskoj mogla bi da postanu močvara s obzirom na to da su pod stalnim uticajem zagađenja.Zagrebački "Večernji list" piše da tom Nacionalnom parku preti nepopravljiva šteta usled prekomerne gradnje i ispuštanja septičkih jama u prirodu.
 
Poslanik Živog zida u hravtskom Saboru Branimir Bunjac je, naime, javnosti predočio nalaze Hrvatskog zavoda za javno zdravlje, koje je na zahtev DORH-a 19. jula uzelo uzorke na tri ispusta u Plitvica Selu, na izvoru Velikog slapa i u potoku Plitvice. 
 
"Tražio sam pomoć jednog doktora hemije i još nekih stručnjaka, koji iz tih nalaza iščitavaju da se plitvičko podzemlje i, dakako, tamošnje vode naveliko zagađuju fekalijama i drugim otpadnim vodama, veštačkim đubrivom, raznim deterdžentima i pesticidima", rekao je Bunjac. 
 
Prema njegovim rečima, u vodi Velikog slapa, recimo, ne bi smelo da bude ni miligram kanalizacije u jednoj litri, a zabeleženo je čak 131 mg/l. 
 
"I voda nije za piće, kao ni voda u potoku Plitvica gde je u litri nađeno čak 380 miligrama kanalizacijskih voda te 10 miligrama bakterije Ešerihije koli. Na samim ispustima koncentracije su daleko veće pa je, recimo, količina deterdženta 840 puta veća od dozvoljene. Otpadnih voda na tim mestima ne bi smelo biti više od 35 mg/l, a ima ih 780 mg/l...", kaže Bunjac. 
 
Upozorio je da na Plitvicama, očito, prevladavaju privatni interes i pohlepa. Ako se ovo nastavi, kaže, uništiće se priroda koja je svetska baština. 
 
U Hrvatskom zavodu za javno zdravlje nisu imali komentara.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak