Velika fešta za pozorišni Oskar

Novosti 12.12.2017 17:28
Velika fešta za pozorišni Oskar


"Evropska pozorišna nagrada" će uskoro u Rimu okupiti najznačajnije stvaraoce u teatru. Na programu manifestacije i tribina o BitefuŠESNAESTO izdanje "Evropske pozorišne nagrade", koje se ovog puta održava u Rimu (od sutra do 17. decembra), okupiće najznačajnije pozorišne stvaraoce, kritičare i menadžere Starog kontinenta. Među njima su i dve planetarne zvezde, Džeremi Ajrons i Izabel Iper, kojima će pripasti Gran-pri (priznanje za životno delo), kao umetnicima koji su sposobni da sjajno "migriraju" iz medija u medij - iz teatra na film, i obrnuto.Velika fešta za pozorišni Oskar

Ni mi nećemo biti bez svojih predstavnika: tribina o Bitefu i njegovih pola veka postojanja biće održana u renesansnoj Palati Venecija, a reditelju Jerneju Lorenciju (koji je nedavno na scenu Narodnog pozorišta postavio predstavu "Carstvo nebesko") biće dodeljena nagrada "Pozorišna realnost".

- "Evropska pozorišna nagrada" nastala je 1986, kao projekat Evropske komisije, uz podršku tadašnjeg predsednika komisije Žaka Delora i evropskog sekretara za kulturu Karla Ripa de Meane, kao i dvoje značajnih evropskih intelektualaca koji su bili i ministri kulture svojih zemalja, Žaka Langa (Francuska) i Meline Merkuri (Grčka) - objašnjava Ivan Medenica, selektor i umetnički direktor Bitefa, profesor FDU i, od prošle godine, član žirija ove velike pozorišne smotre. - Za protekle tri decenije "Evropska pozorišna nagrada" postala je najveći, ne samo evropski, već i svetski događaj, koji zovu i "Pozorišni Oskar".

Gran-pri se tokom prethodnih godina, po pravilu, dodeljivao pojedincima ili pozorišnim institucijama čija su ostvarenja promovisala razumevanje i razmenu umetničkih dostignuća između naroda. Ovo priznanje dodeljuje se za celokupan rad, i to u različitim oblastima stvaralaštva u teatru. Laureati su neka od najvećih imena savremene umetnosti:

- Dobitnici Gran-prija su, između ostalih, Arijana Mnuškin, Piter Bruk, Hajner Miler, Robert Vilson, Pina Bauš, Mišel Pikoli, Harold Pinter i Peter Štajn - podseća Medenica.

Nagrada "Pozorišna realnost" namenjena je podsticanju novih trendova i inicijativa u evropskoj drami, a svoje mesto imaju i ples i muzika u svom pozorišnom izrazu. U izboru dobitnika učestvuje i Savet (četiri stotine članova), sastavljen od nekadašnjih dobitnika, kritičara, novinara, direktora pozorišta i festivala. U ovom reprezentativnom društvu su mnoga poznata imena, poput Eimuntasa Nekrošijusa, Tomasa Ostermajera, Kristofa Martalera, Hajnera Gebelsa, Saše Valc i Kšištofa Varlikovskog, kao i Theatre de Complicite.

- Od jezički malih evropskih kultura, Srbija je jedna od onih koje imaju najviše laureata i drugih oblika učešća - naglašava Medenica. - Tako su "Pozorišnu realnost" već osvojili Biljana Srbljanović i Jožef Nađ. Bitef je jedini pozorišni festival koji je dobio Specijalno priznanje i kao nekadašnji dobitnik u Rimu će biti predstavljen u okviru programa "Povratak". Tribinu o Bitefu vodiće dramaturg Filip Vujošević, a na njoj će učestvovati i neki od vodećih pozorišnih stručnjaka i poznavalaca našeg festivala kao što su Žorž Bani (Francuska), Juan-Čeol Kim (Južna Koreja) i Marina Davidova (Rusija) - kaže Ivan Medenica, koji i sam učestvuje u svojstvu umetničkog direktora na tribini.

Inače, uz slovenačkog umetnika Jerneja Lorencija (kandidat iz 2011. godine, kome je dodeljena nagrada "Pozorišna realnost", kao reditelju "čija je glavna ambicija da uspostavi poseban tok emocija između scene i publike"), ovo priznanje dobiće i Kiril Srebrenikov (Rusija), Jael Ronen (Nemačka - Izrael), Suzan Kenedi (Holandija - Nemačka), Teatar NO99 (Estonija) i Alesandro Skjaroni (Italija).

PRIZNANjA I PARTNERI

PARTNERI nagrade su Međunarodni pozorišni institut (ITI), Međunarodna asocijacija pozorišnih kritičara (IATC) i Unija evropskih pozorišta (UTE). Dodeljuje se u dve kategorije: Gran-pri za životno delo i "Pozorišna realnost", za one stvaraoce ili trupe koje su u "punoj snazi" i koje danas stvaraju najznačajniji evropski teatar. Ponekad, kad postoji povod, dodeljuje se i Specijalno priznanje. Odskora postoji i kategorija "Povratak", u kojoj se predstavljaju bivši laureati - ističe Ivan Medenica.

POVRATAK U ITALIJU

ZANIMLjIVO je da je prvih devet izdanja "Evropske pozorišne nagrade" održano u Taormini (Italija), a onda je krenula na "putovanje" - deseto je održano u Torinu (Italija), sledeća dva u Solunu (Grčka), zatim u Vroclavu (Poljska), Sankt Peterburgu ( Rusija) i prošle godine u Krajovi (Rumunija). Ovog puta, posle nekoliko godina, vraća se u Italiju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak