Rampa Rusima, prolaz za GMO

Novosti 12.12.2017 10:37
Rampa Rusima, prolaz za GMO


Koje zamke očekuju Srbiju tokom pregovora sa EU u oblasti ekonomskih odnosa sa inostranstvom. Ključni izazov ispunjavanje uslova za pristupanje Svetskoj trgovinskoj oranizacijiČLANSTVO u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), ukidanje zabrane prometa genetski modifikovanih organizama (GMO), otvaranje državne kase za učešće u donacijama koje EU daje nerazvijenim zemljama, ali i suspenzija sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom - samo su neke od "zamki" koje očekuju Srbiju u okviru poglavlja 30, o ekonomskim odnosima sa inostranstvom, za koje je Brisel upravo dao zeleno svetlo.

Ključni izazov za Srbiju biće dobijanje punopravnog članstva u STO, gde je Beograd ponovo pritisnut između "evropsko-ruskog čekića i nakovnja". Naime, da bi zatvorila poglavlje 30 i postala članica EU, Srbija mora bar minimum dve godine da bude deo STO. A da bi ušla u STO, osim što mora da donese nove propise o GMO, potrebno je da dobije i saglasnost svake pojedinačne članice, uključujući i Rusiju, sa kojom već pet godina vodimo pregovore da spustimo carine na nekoliko hiljada proizvoda.

Osim sa Rusijom, Srbija oko članstva u STO već duže "obara ruke" i sa Brazilom, SAD i Ukrajinom, bez čijih glasova, takođe, ne možemo u ovu svetsku organizaciju. Brazilcima smo u avgustu poslali našu revidiranu ponudu na njihove zahteve oko carina na uvoz smrznutog mesa, Vašington traži liberalniji pristup prometu GMO, a sa Ukrajinom pokušavamo da "ispeglamo" sve nesporazume kroz sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini.

Kao potencijalni problem našem ulasku u STO, u poslednji čas bi moglo da iskoči i - Kosovo. Jer, ukoliko bi se desilo da Kosovo pre nas uđe u STO (članstvo u ovoj organizaciji otvoreno je i za carinske teritorije), i Priština bi mogla da nam isporuči određene zahteve kako bi glasali za naš prijem.

Dr Igor Novaković, koordinator Radne grupe za poglavlje 30 Nacionalnog konventa za EU, objašnjava, za "Novosti", da smo mi postojećim Zakonom o GMO zabranili promet ovih proizvoda, što se kosi sa pravilima STO:

- Moguće je ukinuti zabranu prometa GMO, a da se pritom trgovina ovim proizvodima što više ograniči. To su učinile jedna Švedska i Švajcarska, koje sigurno nemaju slabiji mehanizam zaštite građana nego Srbija - kaže Novaković, koji napominje da trenutno samo 18 država nije u članstvu STO.

Naša zemlja još nije definisala konkretan plan oko izmene propisa u vezi sa GMO, ali se nadležni ovim pitanjem intenzivno bave, kaže Olivera Jocić, pomoćnik ministra trgovine:

- Važno je napomenuti i da će sporazumi CEFTA, EFTA, sa Turskom, Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom primenjivati sve do trenutka kada postanemo članica EU. Ni tada ne očekujem velike gubitke za našu ekonomiju i privredu, jer ćemo članstvom u EU dobiti povlašćeni pristup mnogim drugim tržištima, poput Kanade, Južne Koreje, Singapura...

HILjADE BRISELSKIH DOKUMENATA

USLOV za zatvaranje poglavlja 30 je i usvajanje Akcionog plana za usklađivanje našeg zakonodavstva sa evropskim u oblasti ekonomskih odnosa sa inostranstvom. Reč je o hiljadama dokumenata EU, a Olivera Jocić objašnjava da se trenutno radi skrining naših trenutnih pozicija i procene vremena koje će biti potrebno da se uskladimo sa svim propisima.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak