Merkel: Samo koalicija sa SPD daje stabilnu vladu

Politika 12.12.2017 09:47
Merkel: Samo koalicija sa SPD daje stabilnu vladu


Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će ubrzano ići u smeru formiranja koalicije sa nemačkim socijaldemokratama, naglasivši da će jedino takva koalicija formirati stabilnu vladu, neophodnu za izazovna vremena u Evropi.Izrazivši interesovanje jačanje evropskog jedinstva Merkel je nagovestila da se sprema „velika koalicija” najvećih partija nemačke, njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Socijaldemokratske partije (SPD) Nemačke Martina Šulca.

Dve partije će započeti pregovore o mogućem produženju koalicije iz prethodne četiri godine u sredu, međutim, AP ocenjuje da nije sigurno da će doći do formiranja koalicije.

Merkelova, međutim, kaže da je uverena da je stabilna vlada osnova na kojoj Nemačka može najbolje da radimo sa Francuskom i za Evropu. „Ne preterujem kada kažem da čitav svet čeka na nas da budemo u mogućnosti da delujemo”, rekla je Merkelova nakon sastanka svoje partije, uz ocenu da manjinska vlada ni u kom slučaju ne bi bila stabilna.

Socijaldemokrate su saopštile da će razgovori o novoj vladi biti otvoreni, ali i da će razmotriti podršku za manjinsku vladu.

Lider socijaldemokrata Martin Šulc pomenuo je ideju o Sjedinjenim Evropskim Državama, koja se nije dopala CDU.

On je u četvrtak na kongresu stranke dobio podršku za jasnu viziju Evrope i pozvao na formiranje Sjedinjenih Evropskih Država do 2025. godine.

U slučaju da dve strane ne formiraju koaliciju, opcije su ili formiranje manjinske vlade na čelu sa Merkelovom ili novi izbori.

Predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer jasno je dao do znanja da ne želi nove izbore, prenosi AP.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak