Eksplozija na Menhetnu: Opsadno stanje u Njujorku, uhapšen napadač

B92 11.12.2017 22:50
Eksplozija na Menhetnu: Opsadno stanje u Njujorku, uhapšen napadač


U eksploziji na Menhetnu povređene su četiri osobe, uključujući i napadača, koji je priveden. Napad je povezan s terorizmom, a počinilac je identifikovan. 
Policija je identifikovala napadača kao Akajeda Ulaha (27), a eksploziju okarakterisala kao pokušaj terorističkog napada.
 
Ulah je detonirao cevnu bombu, kućne radinosti, zalepljenu za njegovo telo u podzemnoj železnici u Njujorku i tom prilikom povredio tri osobe i sebe.
 
Komesar njujorške policije Džejms O'Nil saopštio je da je današnja eksplozija u podzemnoj železnici povezna sa terorizmom, prenosi AP.
 
Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio rekao je da je današnji napad pokušaj terorizma, dodajući da je puka sreća što počinilac nije ispunio svoje krajnje ciljeve.
 
Organi reda su saopštili da je počinilac našao inspiraciju u terorističkoj grupi Islamska država, ali da nema dokaza da je imao direktan kontakt sa grupom.
 
Guverner američke savezne države Njujork, Endru Kuomo, rekao je za Si-En-En da je Ulah navodno našao instrukcije za izradu bombe na internetu.
 
Na konferenciji za novinare nedaleko od mesta napada, Kuomo je opisao da je bomba bila izrađena na "amaterskom nivou".
 
Kako je saopštila njujorška Komisija za taksiranje i limuzine, Ulah je posedovao dozvolu za taksiranje limuzinom od 2012. do 2015. godine, prenosi Rojters.
 
Ulah nema kriminalnu prošlost u Bangladešu i poslednji put je posetio svoju rodnu zemlju u septembru.
 
Generalni inspektor policije A. K. M. Šahidul Hak rekao je Rojtersu da je ta informacija zasnovana na broju Ulahovog pasoša.
 
Bela kuća je u međuvremenu saopštila da je predsednik SAD Donald Tramp obavešten o eksploziji.
 
Incident se odigrao u jutarnjim satima po lokalnom vremenu na stanici u blizini Tajms skvera.
 
Napad se dogodio u podznemnom prolazu metro stanica između Osme avenje i 42 ulice, gde u jutarnjem i popodnevnom špicu prolazi oko pola mliliona ljudi, a svega je nekoliko stotina metara udaljena od najveće autobuske stranice u Americi.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak