Sneg paralisao Evropu: Nema struje, škole zatvorene, stotine letova otkazano

Blic 11.12.2017 11:42
Sneg paralisao Evropu: Nema struje, škole zatvorene, stotine letova otkazano


Ledena oluja koja je zahvatila veći deo Evrope napravila je saobraćajni kolaps u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj. Zbog velike količine snega otkazano je na stotine letova, a prema procenama 20.000 ljudi ostalo je zarobljeno samo na aerodromima u Velikoj Britaniji i još 50.000 širom Evrope. Problema je bilo i u železničkom saobraćaju.Stotine letova u nedelju je otkazano, preusmereno ili odloženo širom Velike Britanije i Nemačke zbog nevremena.

Kako prenosi britanski "Indipendent", stotine letova je otkazano ka i sa aerodroma Hitrou i Stansted u Londonu, aerodroma u Birmingemu i aerodroma Ist Midlands u Lesterširu.

Aerodromi Stansted i Luton su u prvoj polovini dana bili zatvoreni.

Nevreme u Velikoj Britaniji i u drugim zemljama je izazvalo velike probleme za desetine hiljada putnika.

Najmanje 50.000 putnika ostalo je blokirano na aerodromu u "Hitrou".

Kako javljaju britanski mediji, 20.000 putnika moraće da ostane na evropskim kontinentalnim aerodromima.

Služba aerodroma "Hitrou" saopštila je da stotine letova kasni ili je otkazano.

Neku putnici žalili su se na društvenim mrežama da sneg uopšte nije tako veliki da bi izazvao tako veliku gužvu i zastoj.

Mediji navode da je problem nastao zbog velikog broja aviona koji je čekao na odleđivanje. Obilne snežne padavine usledile su nakon što je ledena kiša zasula područje oko aerodroma "Hitrou" što je nateralo dežurne službe da se prvo pozabave avionima pogođenim kišom.

I u Nemačkoj su zabeleženi problemi u avio-saobraćaju, a prema rečima portparola aerodroma u Frankfurtu, više od 300 letova je otkazano, a stotine odloženo zbog snega i leda koji su blokirali piste na tom najvećem nemačkom aerodromu.

Oko 330 letova je otkazano do 17 časova nakon što su jak sneg i temperature ispod nule pogodile region oko finansijske prestonice Nemačke, rekao je portparol firme "Fraport" koja upravlja aerodromom za AFP, prenose nemački mediji.

Vlasti departmana Pa-de-Kale u Francuskoj, gde je zbog jakog vetra izdato narandžasto meteorološko upozorenje, saopštile su da se trajekt, koji je prevozio više od 300 ljudi, nasukao pod udarima olujnog vetra u Kaleu, na severu zemlje, ali da niko nije povređen.

Na trajektu se u trenutku nezgode nalazilo ukupno 316 ljudi, među kojima 208 putnika, precizirale su gradske vlasti.

Brod za Dover u Britaniji, koji je isplovio u 11:35 sati, udario je u pasarelu dok je manevrisao izlazeći iz luke u Kaleu, zbog čega se okrenuo ka drugom delu luke i tu se nasukao, navode francuski mediji pozivajući se na portparola kompanije u čijem je vlasništvu trajekt.

Velike količine snega su napadale i u Holandiji gde je takođe izdato narandžasto meteorološko upozorenje.

I u Portugalu i Španiji duvaju vetrovi orkanske jačine i tamošnje vlasti takođe su izdale upozorenje za građane.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak