Vlada Crne Gore spasava 'Montenegro erlajns'od dugova

Politika 10.12.2017 15:11
Vlada Crne Gore spasava 'Montenegro erlajns'od dugova


Iz budžetskog viška će biti uplaćeno 5,2 miliona evra nacionalnom avio-prevoznikuMesecima štampani i elektronski mediji u udarnim informativnim emisijama i sa naslovnih strana „bombarduju” crnogorsku javnost vestima: Vlada Crne Gore prodaje kompaniju „Aerodromi Crne Gore” (ACG), Vlada na doboš stavila i avio-kompaniju „Montenegro erlajns” (MA).

Na takve informacije Vlada Crne Gore delom je stavila tačku saopštivši da je ubrizgala finansijsku injekciju kojom će još jednom pokušati da spase avio-kompaniju „Montenegro erlajns” (MA). Ona je na kraju prošle godine dugovala „Aerodromima Crne Gore” (ACG) 19,25 miliona evra. Zbog duga MA do sada su protiv njega podignute tužbe na 12,7 miliona evra, a prve izvršne presude sada iznose 8,1 milion evra.

Zahvaljujući uspešnosti u ubiranju prihoda vlada je do sada prihodovala 90 miliona evra više nego prošle godine i, zahvaljujući ostvarenom višku u budžetskoj kasi, odlučila je da pomogne sa 5.200.000 evra program Civilno vazduhoplovstvo, odnosno MA.

Ministar finansija Darko Radunović novinarima je rekao da je „vlada donela odluku o rebalansu budžeta u iznosu od 9,5 miliona evra i ta sredstva će biti upućena gde su najpotrebnija”.

„U zakonu koji je upućen Skupštini na usvajanje po skraćenom postupku sredstva su izdvojena za Ministarstvo ekonomije u iznosu od jedan milion evra – za subvencije za proizvodnju i pružanje usluga koje se odnose na subvencioniranje ’ranjivih kupaca’ električne energije, tekuću budžetsku rezervu u iznosu od 490.000 evra; Ministarstvo saobraćaja i pomorstva u iznosu od 7.117.807,03 evra, i to 5.200.000 evra za program Civilno vazduhoplovstvo, ili tačnije ’Montenegro erlajns’, 1.917.807 evra za Železnički prevoz i železničku infrastrukturu i za Zavod za zapošljavanje u iznosu od 893.601 evra.”

Pored avio-kompanije, vladi glavobolju zadaje i još uvek nedefinisana sudbina kompanije „Aerodromi Crne Gore” (ACG).

„Ono što je sasvim izvesno – niti smo pomenuli, niti smo razmišljali, niti će biti prodaje aerodroma, nego njegove valorizacije. Za njih već postoje ozbiljna interesovanja kredibilnih investitora koji su spremni da u jednoj godini ulože oko 110 miliona dolara za valorizaciju aerodroma u Podgorici i Tivtu. Vlada ne namerava da proda aerodrome, jer oni su važni za crnogorsku ekonomiju”, naveo je premijer Duško Marković.

Ministarstvo saobraćaja je demantovale i brojne novinske izveštaje da se vodi razgovori o prodaji Aerodroma „Tivat”.

„Najobičnija je izmišljotina da se vode razgovori o preuzimanju tivatskog aerodroma sa bilo kim, pa i sa vlasnikom rizorta ’Porto Montenegro’. Ova konstrukcija očigledno je usmerena u pravcu kompromitacije vlade u njenoj nameri da valorizuje crnogorske aerodrome i na taj način obezbedi kvalitetniju dostupnost Crne Gore sa ciljem razvoja našeg turizma i rasta crnogorske ekonomije. Nikakvi pregovori nisu u toku”, poruka je ovog ministarstva.

Privredni sud usvojio je i treću tužbu Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i ukoliko one postanu i izvršne avio-kompanija, „Montenegro erlajns” će Kontroli letenja morati da plati iznos od oko 10 miliona evra. Iz MA su saopštili da su „u toku pregovori u pravcu postizanja sporazuma o vansudskom poravnanju”.

Potpredsednik opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević pozvao je Specijalno državno tužilaštvo da ispita ugovore kojima je profit „Aerodroma Crne Gore” u iznosu od 2,3 miliona evra dat kao garancija „Montenegro erlajnsu” za kredit kod Hipotekarne banke. On je saopštio da je vlada na sednici 21. septembra dala saglasnost „Aerodromima Crne Gore” da svoj profit iz 2013. i 2015. godine od 2,3 miliona evra „umesto u državni budžet daju kao garanciju – keš kolateral MA za kredit kod Hipotekarne banke”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak