Četiri evropska Oskara švedskoj drami 'Kvadrat'

RTS 10.12.2017 14:27
Četiri evropska Oskara švedskoj drami 'Kvadrat'


Evropska akademija filmske umetnosti izglasala je ovogodišnje pobednike, a najveći broj glasova za najbolji film dobila je satirična drama Rubena Estlunda „Kvadrat“. Film je trijumfovao i u kategoriji komedije, Estlund je nagrađen za režiju, a četvrto priznanje filmu je doneo glumac Kles Bang.Kako se navodi u saopštenju Evropske akademije filmske umetnosti, glasalo je više od 3.000 njenih članova – režisera širom Evrope, a ceremonija dodele nagrada bila je održana u Berlinu.

Švedski satirični dramski film Kvadrat (The Squere) koji je režirao Ruben Ostlund poneo je i nagradu za najbolju ovogodišnju komediju, produkciju su radili Erik Hemendorf i Filipe Bober.

Nagrade za najbolje evropsko otkriće i FIPRESCI, odnela je drama Ledi Magbet reditelja Vilijama Oldrojda, scenario je radila Alis Birč, a produkciju Fodla Kronin O'Rajli.

Za najbolji dokumentarni film nagradu je odnelo dramsko ostvarenje pod nazivom Komunija čiji je scenario i režiju pisala Poljakinja Ana Zamečka, a produkciju su radili Ana Vidra, Ana Zamečka, Suzana Krol, Izabela Lopuć i Janka Kastelikova.

Nagradu za najbolji animirani film dobio je kriminalistički film Voleti Vinsenta (Loving Vincent) u režiji Dorote Kobijele i Hjua Velkmana, i scenariju Kobijele, Velkmana i Jaceka Dehnela, a u produkciji Velkmana, Ivana Mektagarta dok su animaciju radili Kobijela i Lukas Mackijevič.

Nagrada za najboljeg evropskog reditelja 2017. godine dodeljena je Rubenu Ostlundu za film Kvadrat, za najbolju evropsku glumicu Aleksandri Borbeli u filmu Telo i duša (Body and Soul), za evropskog glumca Klesu Bangu takođe u filmu Kvadrat.
IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak