Kako naručiti kafu u Italiji

Radio 021 08.12.2017 14:33
Kako naručiti kafu u Italiji


Priprema kafe i uživanje u istoj za Italijane predstavlja način života, ali se, u zavisnosti od dela zemlje u kojem žive ili iz kojeg dolaze, razlikuju se i navike.U 20 regija i više od 8.000 gradova rasutih po celoj "čizmi", prisutne su brojne razlike u pripremi i ispijanju jednog od najomiljenijih napitaka na svetu. 
 
Kafa u Veneciji uglavnom je punog ukusa i aromatična je, s notama orijentalnog mirisa vanile. U Milanu je lagana i nežna, a Pijemontu i Liguriji robusnija. 
 
Ako se ikada budete zatekli u Trstu i poželeli da poijete espreso u kafiću, čarobna reč je nero, a kapo je makijato, odnosno espreso s malo penušavog mleka. 
 
Marokino koji se pije u Milanu karakterističan je po dodatku kakaoa, koji se dodaje espresu s mlekom. U Torinu se naziva bicerin, a u Apuliji bi trebalo naručiti espresino. 
 
U Napulju se espresso izuzetno ceni, a najpoželjniji je kratak i jak.
 
Da biste naručili kafu poput Italijana, treba imati na umu da su kafe s mlekom, poput kapućina, cafe late i makijata rezervisane za jutarnje sate, a ako ih naručite tokom poslepodneva, možete čak izazvati podsmeh. Takođe, takve kafe se ne piju uz obroke, ili nakon jela. 
 
Italijani u espresu uživaju brzo, vrlo često s nogu, a ako odlučite da sednete, platićete je znatno više. 
 
Kraći od epresa je ristreto, a lungo ili amerikano je duži. Ipak, amerikano nije toliko blag poput američke kafe, a ima i znatno manje vode u odnosu na količinu kafe. 
 
Da biste brže došli sebi nakon neprospavane noći, pomoći će dopio, odnosno dupli espreso. 
 
Late makijato je mleko u koje se dodaje espreso, a za pripremu se koriste jednaki sastojci kao za cafe late, s tim što im se izgled razlikuje. Late makijato bi trebalo služiti u visokoj čaši i pripremiti ga tako da se jasno vide različiti slojevi.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak