Drugi Festival meta filma u Beogradu

Blic 08.12.2017 12:41
Drugi Festival meta filma u Beogradu


Autor u fokusu ovogodišnjeg Festivala meta filma je Dušan Makavejev, koji će biti zastupljen sa ostvarenjima "Slatki film" i "Rupa u duši". O "Slatkom filmu" predavanje će održati Branislav Dimitrijević.U meta filmovima akteri jasno ukazuju da je ono što gledamo proizvod fikcije, a to su ujedno i filmovi koji govore o filmovima – o procesu njihove pripreme i snimanja. U njima se koriste video materijali različitog porekla poput kućnih filmova, televizijskih snimaka i eksperimentalnih filmova. S druge strane, meta filmovi su česta pojava i u prestižnoj holivudskoj produkcji.

Poseban naglasak na ovom festivalu biće meta filmovi Miloša Tomića (predstavljao je Srbiju na Bijenalu u Veneciji 2013. godine), uz razgovor sa autorom, kao i prezentovanje filma "Sokrat", koji je u fazi nastajanja.

Na Drugom festivalu meta filma biće dodeljena nagrada "Branko Vučićević", posvećena sećanju na izuzetnog autora, tvorca pojma „srpska montaža“, koji je svojim scenarističkim opusom dao dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma. Na zatvaranju, posle dodele nagrade, sledi projekcija filma nagrađenog autora.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak