Ljajić: Pomirenja nema, ta priča se na Balkanu teško prima

RTV 08.12.2017 12:36
Ljajić: Pomirenja nema, ta priča se na Balkanu teško prima


Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je skeptičan kad je reč o procesu pomirenja na Balkanu, istakavši da u regionu ne postoji spremnost za suočavanje s prošlošću."Nijedna strana, niko se ni za milimetar neće promeniti i ja sam vrlo skeptičan da može do pomirenja doći... ta priča se teško prima", rekao je Ljajić za N1.

On, međutim, ukazuje da ni Haški tribunal niti ijedan drugi sud nije nadležan da pomiri narode i države.

Haški tribunal, koji krajem godine završava svoj rad, naziva "posledicom nespremnosti domaćih pravosuđa da sude za dela ratnih zločina".

Kaže i da je taj sud doneo delimičnu satisfakciju porodicama žrtava, iako nisu svi ratni zločinci procesuirani, ali da je njegov rad pratio i niz kontroverzi.

"Ono što jeste kontroverza pre svega su nerazumno dugi postupci, što se na početak nekih suđenja čekalo po nekoliko godina, što se eto desi i da se čovek ubije pred kamerama, dalje slučaj 'Šešelj' je bio krajnje problematičan, u tom predmetu je sam Tribunal ušao u ćorsokak...", naveo je on.

Ljajić, koji je 13 godina na čelu Saveta za saradnju s Haškim tribunalom, kaže i da Haški sud nije sudio ni Srbiji ni Hrvatskoj, već da je utvrđivao individualnu krivicu i procesuirao one za koje je smatrao da su krivi za ratne zločine.

"Svako treba da prihvati presude iz Haga, bez obzira na sve kontroverze koje su pratile rad tog suda", istakao je.

On napominje da je Srbija ispunila sve zahteve Tribunala koje su joj postavljani, osim onog koji se odnosi na izručenje troje radikala zbog nepoštovanja suda i uticanja na svedoke.

"Mi smo sve predali, a bili smo dugo optuživani da krijemo dokumentaciju. Srbija je imala 2.082 zahteva iz Haga, na sve je pozitivno odgovoreno, na stotine hiljada dokumenata je predato tom sudu", rekao je Ljajić i dodao da su sva ta dokumenta otvorena.

Na pitanje da li su srpski generali ratni zločinci ili heroji, on je rekao:

"Videli ste poslanike u parlamentu koji tvrde da oni jesu heroji. Ja mislim da je to pogrešan pristup".

Kako je naglasio, takvih interpretacija će biti i to se ne može sprečiti, i to u svim državama bivše Jugoslavije.

Povodom predavanja Vladimira Lazarevića, za koje kaže da je izazvalo očekivane reakcije, Ljajić ocenjuje da bi trebalo izbegavati bilo kakvu vrstu medijskih eksponiranja ljudi koji su osuđeni za ratne zločine, bez obzira kakav stav ima bilo ko o tim ljudima.

Na pitanje da li Hrvatska može da podnese tužbu za ratnu odštetu protiv Srbije, kako je najavljeno u nekim medijima, Ljajić je odgovorio da je to "potpuno besmisleno i ne postoji nikakav osnov za to".

"Mi smo imali jedan postupak koji je Hrvatska vodila protiv Srbije, a onda je i naša zemlja podnela kontratužbu. Obe tužbe su odbačene i ne očekujem nikakav drugi postupak. A ako ga neko i pokrene, nema šanse da ima bilo kakav pozitivan ishod", ocenio je Ljajić.

On se osvrnuo i na posetu članova Predsedništva BiH Beogradu, ukazavši da su odnosi očigledno pogoršani, a kako smatra, to nema veze sa Srbijom, nego sa nerešenim pitanjima u BiH, dok se na sve nadovezala presuda "hrvatskoj šestorki".

"I ništa se neće rešiti do izbora naredne godine. Mi čekamo završetak tog izbornog procesa, da se pitanja sa BiH otvore. Ja nisam optimista da će se bilo šta pokrenuti, oni ne mogu da se dogovore ni oko trase autoputa recimo, a kamoli da se bilo šta završi", kaže Ljajić.

Kad je reč o odnosima Srbije i Republike Srpske, smatra da oni treba da se razvijaju i da budu transparentni, uz poštovanje integriteta BiH.

"Rešenja se moraju tražiti dogovorom. Očekujem da se vrati minimum poverenja, da se vrati slobodan protok robe, da se akcenat stavi na ekonomske odnose, a ne političke", rekao je Ljajić, koji je i ministar trgovine i telekomunikacija.

Na pitanje o carinskim ratovima koje Srbija često vodi sa susedima, Ljajić zaključuje da je interes svih da se "ruše barijere".

 

On kaže da je njegova stranka spremna za beogradske izbore i da još nije doneta odluka da li će na izbore ići u nekoj koaliciji, ali je najavio da će prvo razgovarati sa SNS, a ne isključuje ni koaliciju sa SPS.

"Ja sam rekao da ćemo prvo razgovarati sa SNS, kao i do sada, i od ishoda tih razgovora zavisi da li ćemo razgovarati i sa drugim koalicionim partnerima. Ne isključujem koaliciju sa SPS ukoliko se ne napravi dogovor sa SNS", izjavio je Ljajić.

Na pitanje šta misli o tome da se u javnosti pominje kao neko ko može "da se dogovori s bilo kim i da je bitno samo da je na vlasti", Ljajić odgovara da je tim kritičarima bitno da "oni neće s Vučićem" i da je "lako upirati prstom u drugoga".

"Ja sam do 2000. bio opozicija i Miloševiću i velika opozicija u Sandžaku. Nemam potrebe da se bilo kome dokazujem. Od 2000. sam na svim pozicijama ostavio značajan trag, radio sam možda najteže stvari u ovoj zemlji, koje niko nije hteo. Ponosan sam na sve što sam radio i za svaki resor mogu da kažem kakve sam rezultate imao", rekao je Ljajić.

On ističe da je važnije kakve je rezultate imao nego koliko godina je na kom mestu bio, i dodaje: "A kao drugi se ne bore za vlast, nego za šta - za kikiriki?".

Na pitanje da li će biti eventualne rekonstrukcije Vlade Srbije, Ljajić kaže da ne zna da li će do toga doći.

"O tome odlučuje premijerka i stožerna stranka. Nije neuobičajeno da se one rade, vrlo često su i poželjne, ali zaista ja nemam nikakve informacije o tome. Vlada radi korektno, mislim da su odnosi dobri, uprkos svim pojedinačnim razmiricama koje ima u javnosti", kaže on.

Ljajić napominje da je "uvek bolje ako se te stvari dešavaju za stolom u kabinetu".

"Ali je uvek toga bilo i plašim se da će i dalje biti. Sve dok je u granicama normale, ne znači da je to i loše", zaključuje Ljajić.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak