Žandarmi osuđeni zbog prebijanja Andreja Vučića i Malog

B92 08.12.2017 12:16
Žandarmi osuđeni zbog prebijanja Andreja Vučića i Malog


Viši sud u Beogradu osudio je šestoricu pripadnika Žandarmerije na šestomesečne uslovne kazne zatvora, sa rokom provere od dve godine.Oni su osuđeni zbog napada na braću predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda Andreja Vučića i Predraga Malog tokom Parade ponosa 2014. godine.

Jedan žandarm je osuđen na osam meseci zatvora, uslovno na tri godine, dok je osmi pripadnik Žandarmerije oslobođen odgovornosti.

Na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, osuđeni su Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević. Na osam meseci uslovno osuđen je Dragan Savić, dok je Rade Matić oslobođen.

Predsedavajuća sudskog veća sudija Snežana Aleksić je, obrazlažući presudu, navela da je presuda doneta jer je sud poverovao svedočenjima neposrednih očevidaca, kao i na osnovu snimka televizije N1 sa mesta događaja.

Ona je dodala da je sud odbacio izjave optuženih da su bili napadnuti i da su se branili. Tužilaštvo je za sedmoricu optuženih zatražilo po dve godine zatvora, a za jednog 12 meseci, dok su pravni zastupnici žandarma smatrali da bi jedino pravična bila oslobađajuća presuda.

Tokom suđenja, koje je počelo još 30. aprila 2015, žandarmi su tvrdili da su 28. septembra 2014. postupili po zakonu i da nisu počinili krivična dela napada i zlostavljanja i mučenja, koja im se stavljaju na teret.

Šta kažu advokati?

Jedan od pravnih zastupnika pripadnika Žandarmerije advokat Vladimir Vučinić izjavio je danas da je odbrana relativno zadovoljna uslovnim presudama njihovim klijentima, ali da će se ipak žaliti na deo presude.

Nakon izricanja presude, Vučinić je novinarima ispred zgrade Višeg suda u Beogradu rekao da će se odbrana žaliti na deo koji se odnosi na krivicu, a da veruje da će tužilac uložiti žalbu na izrečene sankcije. Vučinić je napomenuo da je sud prihvatio deo odbrane tako da su žandarmi osuđeni za zlostavljanje i mučenjem, a jedan od njih i za napad na vojno lice.

Advokat je dodao i da je sud ublažio kazne, ceneći korektno držanje žandarma tokom sudskog procesa, kao i to što se radi o do sada neosuđivanim osobama, od koji su neki i nagrađivani.

"Relativno smo zadovoljni kaznama. U dogovoru sa kolegama videću kako ćemo se postaviti dalje, a žalićemo se na deo koji se odnosi na krivicu", rekao je on.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak