Sukobi zbog Jerusalima se šire, rakete pale u pojas Gaze

B92 07.12.2017 22:31
Sukobi zbog Jerusalima se šire, rakete pale u pojas Gaze


Dve rakete ispaljene u pravcu Izraela pale su u pojas Gaze, javili su izraelski mediji.Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se u gradu Aškelonu na jugu Izraela i u izraelskim zajednicama severno od pojasa Gaze.

Granica te palestinske teritorije na obali Sredozemnog mora je uglavnom mirna nakon razornog rata s Izraelom 2014. godine, a sukobi izbijaju samo sporadično, navodi AP.

 Rakete su ispaljene dok su trajali neredi na Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalimu i samom pojasu Gaze u znak protesta zbog saopštenja predsednika SAD Donalda Trampa da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela.

U Ramali su izraelske snage bezbednosti koristile i gumene metke kao i suzavce u sukobu s Palestincima. Među protestantima su bile i žene i deca. Svi su bacali kamenje na pripadnike izraelskih snaga bezbednosti. Takođe, zapaljena je američka zastava.

Gumeni meci su korišćeni i u Vitlejemu. Haos vlada i na ulicama Jerusalima, onog dela u kom žive Palestinci.

Do sada je potvrđeno da su povređene 43 osobe, a kako kažu iz tamošnjeg Crvenog krsta, većina povreda potiče od gumenih metaka i suzavaca.

Protesti su se prelili i na Jemen.

U Jerusalimi živi skoro 900.000 judi, uključujući 300.000 Palestinaca.

Izrael je preuzeo kontrolu nad istočnim delom grada, u kome se nalaze sveta mesta tri monoteističke religije, osvojivši ga od Jordana u ratu 1967. Taj deo Jerusalima Izrael je kasnije anektirao.

Međunarodna zajednica to nikada nije priznala i sve strane ambasade nalaze se u Tel Avivu, ali uprkos tome Izrael je proglasio čitav Jerusalim svojom večnom prestonicom.

Palestinci međutim nameravaju da u istočnom Jerusalimu proglase glavni grad svoje buduće države.

Palestinska grupa Hezbolah danas saopštila da podržava novu intifadu, odnosno palestinski ustanak protiv Izraela.

"Podržavamo poziv na novu intifadu i pojačan otpor (protiv Izraela), što je najveći i najbitniji odgovor na odluku Amerike", poručio je lider Hezbolaha, Sajid Hasa Nasrala, misleći na odluku SAD da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, prenosi Rojters.

Hezbolah je podržao novu intifadu, uprkos činjenici da ni Druga intifada, koja je počela septembra 2000. godine, nije zvanično završena.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak