A Bakir kaže: Molio sam Dragana pre konferencije

Mondo 07.12.2017 10:13
A Bakir kaže: Molio sam Dragana pre konferencije


Posle jučerašnje konferencije za novinare u Beogradu i "intervencije" člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog izjave o Kosovu, Izetbegović pojasnio zašto je to uradio.Beogradski mediji su juče objavili da je Bakir Izetbegović tri puta pitan da li se slaže sa tim da BiH neće menjati svoj stav o Kosovu, odnosno da neće to učiniti sve dok Srbija ne bude promenila svoj stav, i da je sva tri puta potvrdio. Bakir Izetbegović, međutim, ima svoju verziju i objašnjava zašto je reagovao na pres konferenciji.

On je izjavio da je uoči konferencije za novinare u Beogradu molio predsedavajućeg Dragana Čovića da ne govori o Kosovu u ime sva tri člana.

Izetbegović je za Al Džaziru Balkan, na pitanje zašto je reagovao na konferenciji za novinare u Beogradu, rekao da je predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović u medijima pre 20 dana rekao da će BiH odluku o priznanju Kosova prepustiti Beogradu.

A kako je izgledalo to na konferenciji , pogledajte:

"Kada sam išao na pres konferenciju, kazao sam Draganu (Čoviću): 'Nemoj, molim te, takvu stvar kazati u ime sve trojice, mi ćemo svakako uzeti u obzir šta Beograd, šta Priština, šta Evropska unija misli o tome, ali nemoj takvu stvar izneti u ime nas trojice'. Hteo sam se ograditi i pojasniti stvari", rekao je Izetbegović.

On je dodao da je na konferenciji za novinare reagovao, jer ne može umesto njega Čović da odlučiti kakav će o Kosovu biti stav Predsedništva BiH.

"Što se mene tiče, ovde se radi o potrebi potvrde suvereniteta kada su u pitanju međunarodni odnosi i spoljna politika Bosne i Hercegovine i donošenja odluka", dodao je on.

Govoreći o granici Srbije i BiH, Izetbegović je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i pre tri meseca u Sarajevu predlaže da granica treba da napravi devijacije kod dve hidrocentrale na Drini i da pređe na bosansku teritoriju, ali da on insistira da granica ide sredinom reke.

"Na to sam ja institirao da granica ide sredinom reke Drine, da se neki specijalni režim za korištenje ta dva objekta iznađu. Mislim da je pravo rešenje stvaranje takozvanog croš border regiona, odnosno prekograničnog regiona", rekao je Izetbegović i dodao da to pitanje ne može biti rešeno na radnoj večeri, posle sedam godina dugih pregovora.

Što se tiče Rudog, po rečima Izetbegovića ostalo je da se pokušaju razgovori o razmeni teritorija, uz uvažavanje stavova lokalnih zajednica Rudo i Zvornik, kao i stručnih ljudi u BiH, kako bi se pronašlo rešenje.

Izetbegović je dodao da postoji pogrešno mišljenje da će za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo novac pokloniti Turska.

"Radiće se o jednom povoljnom kreditu, a Bosna i Hercegovina i entiteti treba da razmisle o ruti", rekao je Izetbegović.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak