SPS na velika vrata vraća u politiku ratne zločince i sumnjive kadrove

Blic 06.12.2017 23:48
SPS na velika vrata vraća u politiku ratne zločince i sumnjive kadrove


Socijalistička partija Srbije na političku scenu polako vraća stare i kompromitovane kadrove. Nedavno je za člana Predsedništva SPS imenovala osuđenog ratnog zločinca Nikolu Šainovića, dok je aktera čuvene afere "kofer" Vladana Zagrađanina postavila za predsednika Izvršnog odbora stranke.Teško da lider SPS-a Ivica Dačić sa visine može da drži lekcije brojnim hrvatskim zvaničnicima, koji neretko veličaju svoje generale, koji su u Haškom tribunalu osuđeni za ratne zločine. U dvorištu socijalista nije mnogo drugačije, naročito posle odluke da u stranački vrh vrate Nikolu Šainovića, koji je devedesetih godina "drmao" političkom scenom u Srbiji.
 
Još gore je što je Šainović u Haškom tribunalu osuđen na 18 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine. Bio je optužen i za deportaciju i druga nehumana dela, ubistva i progone na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi s namerom da prisilno raseli deo kosovskih Albanaca i promeni etničku ravnotežu pokrajine.

U SPS-u ovakav izbor pokušali su da opravdaju rečima da Šainović ima pravo na dostojanstven život i izražavanje svoje političke volje, kako to je rekla potpredsednica socijalista Slavica Đukić Dejanović. Ona je još navela da on sada može doprineti razvoju Srbije.
 
- Protiv sam svakog oblika diskriminacije i smatram da pojedinci osuđeni u Hagu imaju pravo na dostojanstven život i izražavanje svoje političke volje. Mislim da ne treba da budu građani drugog reda. Kazna nema nikakvu svrhu, ako se iza toga čovek izmesti - rekla je Dejanović i dodala da smatra da i mediji treba da promovišu "antidiskriminatorne stavove u svakom pogledu".
 
Dejanovićeva zaboravlja da to što je Šainović odslužio kaznu ne znači da su poništeni zločini, u kojima je, kako je potvrđeno presudom u Hagu, nesumnjivo učestvovao. Tek ne stoji njeno objašnjenje da on sada može da doprinese i razvoju Srbije, jer ga građani pamte i po jednogodišnjem mandatu na mestu premijera.
 
U vreme kada je ovaj haški osuđenik bio na čelu srpske vlade, Srbiju je tresla nezapamćena inflacija, još veća nego u vreme njegovog prethodnika Radomana Božovića, a Šainovićev kabinet ostao je upamćen i po visokim porezima, kriminalu... Dva njegova ministra optužena su zbog pronevere para, a jedan od njih završio je u zatvoru nakon što mu je deo novca pronađen na tavanu.
 
Iznenađenje je i povratak Vladana Zagrađanina u srpsku politiku i to ne na mala vrata. On je postavljen za predsednika Izvršnog odbora socijalista, što je druga najvažnija funkcija u bilo kojoj stranci, odmah posle predsedničke.
 
Možda njegovo imenovanje ne bi bilo sporno, da nije bio akter jednog od najvećih skandala u Srbiji posle 2000. - afere "kofer". On je januara 2006. godine uhapšen u stanu tadašnjeg viceguvernera NBS Dejana Simića, gde se pojavio zajedno sa Ivicom Dačićem.
 
Policija je upala u Simićev stan, svega 15 minuta nakon što ga je napustio predsednik SPS-a, i u njemu pronašla kofer u kome je bilo 100.000 evra. Simić je bio optužen da je od predstavnika "Dunav TBI grupe" tražio mito u iznosu od dva miliona evra, da bi obezbedio toj kompaniji dozvolu NBS za obavljanje poslova finansijskog lizinga. Protiv Zagrađanina je podignuta optužnica da je pomagao u krivičnom delu primanja mita, jer je navodno uneo kofer u stan.
 
Obojica su kasnije oslobođeni.
 
Predsednik SPS Ivica Dačić nije bio voljan da nam da komentar na ovu temu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak