Stomak boli iz 100 razloga

Novosti 06.12.2017 23:06
Stomak boli iz 100 razloga


Ključno pitanje je da li je bol akutan, odnosno da li se pojavio naglo ili se radi o bolu koji traje već duže vreme - kaže docent dr Goran Barišić sa Prve hirurške klinike Kliničkog centra SrbijeBOL u donjem delu stomaka je veoma čest simptom, koji može da bude uzrokovan oboljenjima različitih organa. Zato je postavljanje tačne dijagnoze zahtevno čak i za iskusne kliničke lekare koji koriste najsavremeniju dijagnostiku.

- Ključno pitanje je da li je bol akutan, odnosno da li se pojavio naglo ili se radi o bolu koji traje već duže vreme - kaže docent dr Goran Barišić sa Prve hirurške klinike Kliničkog centra Srbije. - Osim toga veoma je važno da li postoje propratni simptomi kao što su povraćanje, mučnina, zatvor, proliv ili poremećaj mokrenja.

Kako objašnjava dr Barišić, uzrok bola zavisi i od pola, kao i od starosti pacijenta. Najčešći uzrok bola u donjem delu stomaka kod mlađih muškaraca može da bude upala slepog creva, enterokolitisi, upalne bolesti debelog i tankog creva, sindrom nervoznog debelog creva, upale mokraćnih organa. Kod mladih žena problem je kompleksniji jer se osim već navedenih, uključuju i oboljenja genitalnih organa, kao što su bolne menstruacije, upale jajnika, ciste na jajnicima, vanmaterična trudnoća, endometrioza...

Među starijima od 65 godina jedan od češćih uzroka bola u donjem delu stomaka je upala debelog creva, opstipacija, kamen u mokraćnom sistemu, ali svakako ne bi trebalo da se isključe benigni i maligni tumori digestivnog, urinarnog i genitalnog sistema.

- Nažalost, kod pacijenata u trećem životnom dobu često dolazi do preklapanja simptoma - kaže docent Barišić. - Ponekad je klinička slika potpuno atipična tako da su greške u inicijalnoj dijagnozi moguće. Stoga je veoma važno da se na vreme potraži pomoć lekara da bi se pravovremeno postavila prava dijagnoza i započelo lečenje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak