Robot Sem, prvi virtuelni političar

RTS 06.12.2017 22:29
Robot Sem, prvi virtuelni političar


Ozbiljna konkurencija za političare širom planeta stiže iz sveta informatike i robotike! Virtuelni robot Sem komunicira preko „Fejsbukovog“ „Mesindžera“ i tvrdi da će u obzir uzimati svačije mišljenje i nepristrasno donositi odluke. Njegov tvorac veruje da će biti spreman za sledeće izbore!Tvorac robota Sema, Nik Geritsen otkriva da će se virtuelni političar Sem kandidovati za premijera Novog Zelanda.

Ilustracija

Sem trenutno komunicira putem „Fejsbukove“ aplikacije Mesindžer, a interakcija sa ljudima mu pomaže da uči. Takođe, koristi će imati i od ankete koja se nalazi na njegovoj veb-stranici, piše portal Ingedžit.

U poruci posetiocima stranice napisao je da ga, budući da je robot, ne ograničava ni mesto ni vreme, što znači da ga zainteresovani mogu pitati bilo šta, bilo kada i bilo gde.

Robot tvrdi da će, pre donošenja neke odluke, u obzir uzeti svačije mišljenje i stavove i da nikada neće namerno izgovoriti laž ili izmeniti informacije.

„Postoji velika razlika između onoga što Novi Zeland želi, što političari obećavaju i što njihova politika može zaista da učini. Ja ću učiniti da ta razlika nestane“, poručuje robot Sem.

Virtuelni političar još uvek uči i njegovi odgovori su ograničeni. Geritsen se nada da će do 2020. godine, kada bi trebalo da budu održani izbori, njegov Sem napredovati toliko da će biti dovoljno razvijen da se kandiduje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak