Tramp uzdrmao svet: Priznao Jerusalim

Mondo 06.12.2017 22:26
Tramp uzdrmao svet: Priznao Jerusalim


Američki predsednik Donald Tramp priznao je večeras Jerusalim prestonicom Izraela.On je istovremeno dao instrukcije Stejt departmentu da počne sa pripremama za premeštanje ambasade SAD iz Tel Aviva u taj grad, javio je AP.

Tramp je dodao da SAD ostaju duboko posvećene tome da olakšaju postizanje mirovnog sporazuma koji bi bio prihvatljiv za obe strane na Bliskom istoku.

"Odlučan sam da je došlo vreme da se zvanično prizna Jerusalim kao prestonica Izraela. To je najbolje u interesu SAD i u interesu procesu rešavanja situacije na Bliskom istoku", rekao je večeras Tramp novinarima u Beloj kući.

On je rekao da su SAD duboko opredeljene da pomognu da se postigne mirovni sporazum prihvatljiv i Izraelcima i Palestincima.

"Učiniću sve u mojoj moći da pomognem da se isposluje takav sporazum", rekao je Tramp u Bijeloj kući.

On je dodao da dosadašnje nepriznavanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela nije učinilo ništa da se postigne mir.

"Ne možemo ostvariti napredak ako stalno ponavljamo iste greške i neuspehe iz prošlosti. Novi izazovi zahtevaju nove pristupe", rekao je Tramp, dodajući da je ovo je novi pristup rešavanju sukoba na Bliskom istoku.

Tramp je podsetio da više od 20 godina svaki njegov prethodnik odbijao da prebaci ambasadu u Jerusalim i da prizna taj grad kao glavni grad.

Američki predsednik je rekao da naložio Stejt departmentu da razvije plan relokacije američke Ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

"Jerusalim mora da ostane sveto mesto za sve tri velike religije", rekao je Tramp, dodajući da su SAD spremne da podrže rješenje koje podrazumeva dve države, ako to dve strane tako žele.

Oštra pobuna muslimanskog sveta zbog odluke Trampa

Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da Jerusalim prizna kao prestonicu Izraela izazvala je osudu i žestoke reakcije muslimanskih zemalja širom Bliskog istoka.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova danas je osudilo odluku SAD da priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, nazivajući je "neodgovornom" i pozvao Vašington da preispita taj potez.

Egipat odbacuje odluku SAD o premeštanju ambasade u Jerusalim, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Egipta i dodaje da Trampovo priznanje Jerusalima kao izralske prestonice ne menja pravni status grada, prenosi Rojters.

Saudijska Arabija izrazila je takođe protivljenje Trampovom potezu navodeći da on "provocira osećanja muslimana širom sveta".

Katar je takođe ocenio da odluka o premeštanju američke ambasade u Jerusalim predstvlja "opasnu eskalaciju i smrtnu kaznu za sve koji žele mir", prenosi Al Džazira.

Jordanski kralj Abdulah II izrazio je zabrinutost u telefonskom razgovoru sa Trampom kome je rekao da ignorisanje prava Palestinaca, muslimana i hrišćana u Jerusalimu može samo da izazove širenje ekstremizma.

Liban takođe upozorava da Trampova odluka preti mirovnom procesu i stabilnosti u regionu.

EU "ozbiljno zabrinuta" zbog odluke Trampa

Brisel je izrazio ozbiljnu zabrinutost nakon što je predsednik SAD Donald Tramp priznao Jerusalim kao prestonicu Izraela, navodeći da bi to moglo da ima reperkusije po mirovnu perspektivu.

"Aspiracije obe strane moraju biti ispunjene i mora se naći način da se putem pregovora reši status Jerusalima kao buduće prestonice obe države", navela je šefica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini u saopštenju, prenosi Rojters.

Reagovao je i portparol nemačke kancelarke Anegele Merkel, napisavši na Tviteru da status Jerusalima tek treba da bude određen u okviru "rešenja dve države".

Zašto je Jerusalim toliko važan?

Pitanje statusa Jerusalima, koje je danas u žižu svetske javnosti izbacila najava Donalda Trampa da tamo premešta ambasadu SAD, seže do same srži sukoba između Izraela i Palestinaca u ovom svetom gradu.

Jerusalim kao sveti grad, u kojem se nalaze najveće svetinje judaizma, islama i hrišćanstva ima neosporan religijski, ali i politički značaj.

Izraelsko-palestinski mirovni sporazum iz 1993. predviđao je da se o konačnom statusu Jerusalima raspravlja u kasnijim fazama pregovora, ali je glavni kamen spoticanja pitanje izraelskog naseljavanja na teritorijama koje su namenjene Palestincima, preneo je ranije danas Bi-Bi-Si.

Izrael je od 1967. izgradio u istočnom Jerusalimu desetak naselja, u kojima živi oko 200.000 Jevreja, a koja se smatraju nezakonitim prema međunarodnom pravu, premda Izrael to poriče.

Izraelci Jerusalim smatraju svojom nastarijom prestonicom, a kada je formirana država Izrael 1948, glavne poluge vlasti upravo su bile smeštene u zapadnom delu Jerusalima.

Međutim, tek u ratu sa arapskim zemljama 1967. izraelske vlasti su pod kontrolu uzele i istočni deo Jerusalima u kojem se nalazi čuveni Stari grad, a kasnije su ga i pripojile, ali taj potez Izraela nije dobio međunarodno priznanje, što je posebno frustriralo izraelske zvaničnike.

S druge strane, o svemu tome Palestinci imaju drugačije mišljenje - oni žele istočni Jerusalim kao svoju prestonicu i to je tačka sporenja višedecenijskih mirovnih pregovora između Izraela i Palestine, u kojima su glavnu ulogu do sada imale SAD.

Mnogi stručnjaci su mišljenja da dosadašnji napori da se reši vekovni sukob tako što će se oformiti palestinska granica i država na granicama Izraela prema raspodeli teritorije pre 1967. sada više nemaju smisla.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak