Tramp priznao Jerusalim kao novu prestonicu Izraela

RTS 06.12.2017 22:04
Tramp priznao Jerusalim kao novu prestonicu Izraela


Američki predsednik Donald Tramp poručio je da je došao trenutak da Jerusalim bude zvanično priznat kao prestonica Izraela. EU "ozbiljno zabrinuta" zbog odluke Trampa. Oštre osude i žestoke reakcije islamskih zemalja."Procenio sam da je vreme da Jerusalim zvanično priznamo kao prestonicu Izraela. Ovo nije ništa ni više, ni manje od priznavanja stvarnosti", istakao je Tramp u Beloj kući, dodajući da je priznanje Jerusalima odavno trebalo da se uradi i da je u najboljem interesu SAD, prenosi AP.

Američki predsednik je rekao da priznanje potvrđuje "očiglednu" činjenicu da je Jerusalim sedište izraelske vlade, uprkos tome što je sporni status tog grada jedan od ključnih elemenata u izraelsko-palestinskom sukobu.

Američki predsednik je, ipak, dodao da SAD priznaju da konkretne granice izraelskog suvereniteta u Jerusalimu treba da budu rešene u pregovorima o konačnom statusu.

Pre Trampovog obraćanja u Beloj kući, arapski i muslimanski lideri upozoravali su na moguće nasilje koje bi moglo da potekne od ovakve odluke.

Stotine Palestinaca palilo je američke i izraelske zastave, kao protest protiv odluke. Takođe su nazvali Jerusalim svojom "večitom prestonicom".

Tramp je istovremeno dao instrukcije Stejt departmentu da počne sa pripremama za premeštanje Ambasade SAD iz Tel Aviva u taj grad, naveo je Asošijeted pres.

Dodao je da SAD ostaju duboko posvećene tome da olakšaju postizanje mirovnog sporazuma koji bi bio prihvatljiv za obe strane na Bliskom istoku.

Islamske zemlje osudile Trampovu odluku

Tursko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je odluku SAD da priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, nazivajući je "neodgovornom" i pozvao Vašington da preispita taj potez.

Egipat odbacuje odluku SAD o premeštanju ambasade u Jerusalim, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Egipta i dodaje da Trampovo priznanje Jerusalima kao izralske prestonice ne menja pravni status grada, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da Iran "ozbiljno osuđuje" odluku SAD koja, kako se navodi, krši međunarodne rezolucije.

Saudijska Arabija izrazila je takođe protivljenje Trampovom potezu navodeći da on "provocira osećanja muslimana širom sveta".

Katar je takođe ocenio da odluka o premeštanju američke ambasade u Jerusalim predstvlja "opasnu eskalaciju i smrtnu kaznu za sve koji žele mir", prenosi Al Džazira.

Jordanski kralj Abdulah Drugi izrazio je zabrinutost u telefonskom razgovoru sa Trampom kome je rekao da ignorisanje prava Palestinaca, muslimana i hrišćana u Jerusalimu može samo da izazove širenje ekstremizma.

Liban takođe upozorava da Trampova odluka preti mirovnom procesu i stabilnosti u regionu.

Istočni deo Jerusalima je pod kontrolom Izraela od 1967. godine. Jevreji taj grad smatraju jedinstvenom i nepodeljenom prestonicom. Palestinci pak žele da istočni deo bude glavni grad njihove buduće države.

EU "ozbiljno zabrinuta" zbog odluke Trampa

Brisel je izrazio ozbiljnu zabrinutost nakon što je predsednik SAD Donald Tramp priznao Jerusalim kao prestonicu Izraela, navodeći da bi to moglo da ima reperkusije po mirovnu perspektivu.

"Aspiracije obe strane moraju biti ispunjene i mora se naći način da se putem pregovora reši status Jerusalima kao buduće prestonice obe države", navela je šefica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini u saopštenju, prenosi Rojters.

Reagovao je i portparol nemačke kancelarke Anegele Merkel, napisavši na Tviteru da status Jerusalima tek treba da bude određen u okviru "rešenja dve države".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak