Hrvatska u haškoj defanzivi: Zločini su lični

Mondo 06.12.2017 10:10
Hrvatska u haškoj defanzivi: Zločini su lični


Vrh hrvatske države veoma je zabrinut zbog osuda koje po svetu trpi zemlja posle presude ratnim zločincima u slučaju "Herceg-Bosna", i pokušava da izbegne eventualne pravne sporove sa žrtvama i susednim državama.Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je u razgovoru sa generalni sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom izrazila zabrinutost da se haška presuda šestorici Hrvata iz BiH "razvija u nekakvu osudu Hrvatske".

Kako prenosi "Jutarnji list", ona je rekla da je prenela zabrinutost zbog takve "retorike koje se čuje ovih dana", i zato što se već "nagoveštavaju nekakvi budući koraci", na primer u smislu zahteva za reparacijama za logoraše.

"Ovo se razvija u nekakvu osudu Hrvatske, što apsolutno nije tačno i treba razbiti predrasudu da je Hrvatska bila agresor u Bosni i Hercegovini. Ponavljam, optužnice i osuda su bile individualne. Individualno se odgovara za bilo koje zločine koji su počinjeni", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je dodala da ne želi da presuda donese pretpostavke za razmirice izmedu Bošnjaka i Hrvata ili "otvori neke nove rasprave o ratovima i krivicama".

"Žalimo zbog svakog zločina i izražavamo duboki pijetet svakoj žrtvi, posebno žrtvama u ovim slučajevima. Ali valja biti i vrlo realističan i sagledati sve što je Republika Hrvatska učinila za Bosnu i Hercegovinu, i isto tako biti realan u vezi budućnosti odnosa dve zemlje", rekla je Kitarović.

"Meni je pre svega u interesu da ne bude nikakvih sukoba niti razmirica između Hrvata i Bošnjaka, a naravno i Srba u Bosni i Hercegovini, i da ova presuda ne usloži još više procese na jugoistoku Evrope već da trezveno gledamo u budućnost i da radimo na poboljšanju naših odnosa i na stabilizaciji i same Bosne i Hercegovine i njenom evropskom putu", rekla je hrvatska predsednica.

"Mislim da nam je svima dovoljno istorije(...) i treba da se čvrsto okrenemo budućnosti", zaključila je.

Kolinda Grabar-Kitarović boravi u radnoj poseti SAD, a danas će učestvovati na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj radu Haškog suda.

ŽESTOKA KRITIKA IZ TRIBUNALA

Čelnici Haškog tribunala, koga su oformile Ujedinjene nacije, kritikovali su na sastanku u UN u utorak, reakcije hrvatskih vlasti i Hrvata u BiH na nedavnu presudu šestorici bivših lidera takozvane "Herceg-Bosne", istakavši da se radi o "podrivanju suda" i dokazu da se "zločini još ne prihvataju".

Zvanični Zagreb žestoko je kritikovao pravosnažnu presudu vojnim i političkim liderima bosansko-hercegovačkih Hrvata, kojima je 29. novembra potvrđena presuda od 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu 1993.-94.

Za Hrvatsku je, pre svega, neprihvatljiv zaključak sudija da se radilo o međunarodnom sukobu i da je tadašnje hrvatsko vođstvo učestvovalo u zločinačkom planu etničkog čišćenja muslimana, podseća Hina.

Predsednik Tribunala Karmel Ađijus je, na sastanku u Ujedinjenim nacijama, posvećenom okončanju rada Haškog suda, koji su organizovale Italija, Urugvaj i Holandija, rekao da je žalbena presuda "doneta u okolnostima koje su za sve nas bile stresne".

"Žalosno je da su tu tragičnu situaciju neki iskoristili da bi podrivali sud i njegove presude", rekao je Ađijus, ne pominjući direktno vlast u Zagrebu.

Glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc smatra da je "ironija" celog slučaja u tome što je presuda odjeknula u svetu upravo zbog zbivanja u sudnici, odnosno samoubistva jednog od osuđenih, pa su počinjeni zločini i stotine i hiljade žrtava koje su patile zbog nedela osuđene šestorke dobili i puno veći značaj.

"U Hrvatskoj i hrvatskim delovima BiH videli smo vrlo negativne reakcije koje i dalje traju", rekao je Bramerc.

Ističući da su tužioci i sudije naglašavali da se sudilo pojedincima, a ne narodima i državama, Bramerc je rekao da je "očito da tu poruku nismo uspešno preneli i da je prihvatanje zločina svuda problem".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak