Plenković: Hrvatska poštuje hašku presudu

Politika 05.12.2017 13:34
Plenković: Hrvatska poštuje hašku presudu


Hrvatski premijer Andrej Plenković je, na kraju današnje posete Mostaru i razgovora sa predstavnicima Hrvata u BiH, a u kontekstu haške presude hercegovačkoj šestorci za ratni zločin u BiH, rekao da nema promene stava i da Hrvatska poštuje tu presudu.„Vidim da je došlo do tumačenja izjava vlade oko haške presude koje ne odgovaraju činjenicama. Kad je reč o prihvatanju ili neprihvaćanju presude, Hrvatska je članica UN i jedna od zemalja koja je predlagala uspostavu ICTY-ja i dilema za prihvaćanje presude nema”, rekao je Plenković novinarima nakon razgovora sa liderom Hrvata u BiH Draganom Čovićem.

Kad je u pitanju najava tužbi bivših logoraša iz BiH protiv Hrvatske za naknadu štete, Plenković je rekao da se ne radi o odgovornosti država, nego pojedinaca te da ne vidi pravne temelje na kojima bi se takva jedna tužba mogla podneti.

Toga se dotakao i Čović rekavši:

„Ja ću javno pozvati sve logoraše u BiH da tuže BiH, jer sve ono što se događalo u BiH ugrađeno je u BiH koju prepoznajemo kao dejtonsku BiH. To se ubraja na sve logoraše, Bošnjake, Hrvate i Srbe. BiH treba naći načina kako pomoći tim ljudima”.

Upitan da li planira da se sastane za porodicama žrtava, Plenković je rekao da se ova poseta završava danas i izrazio žaljenje i sav pijetet prema žrtvama u BiH.

„ Ako bude prilike u jednom od sledećih poseta BiH, možemo organizovati i takve susrete”, rekao je Plenković, preneli su lokalni mediji.

Plenković je na početku govora zahvalio Čoviću i ostalim zvaničnicima s kojima se sastao na sadržajnom razgovoru.

„Moja prva i ključna poruka je da je Hrvatska partner i prijatelj BiH, to dokazujemo kontinuirano i to dokazuje intenzitet odnosa koje imamo otkako sam predsednik vlade, stalnim povećanjem pivredne razmene, i svim područjima saradnje između Hrvatske i BiH, a posebno snažne podrške na evropskom putu BiH”, rekao je Plenković.

Čović je komentirao na koji će način haška presuda uticati na položaj Hrvata u BiH.

„Što se tiče izbornog zakona, još će nas više mobilizovati da hrvatski narod samostalno bira svoje predstavnike”, rekao je Čović.

Govoreći o podsticanju na nove krivične prijave, Čović je podsetio je da je bezbroj puta do sada rekao da „BiH nije u potpunosti izgrađena kao pravna država , ali sam duboko uveren da ćemo sprečiti bilo kakav pokušaj instrumentalizovanja takvih stvari i stvaranje atmosfere straha kod jednog dela ljudi.

„Verujem da će naše institucije raditi po načelima, a ne da se pravi hajka. Insistiraćemo da se optužnice koje su se i dosad dizale protiv predstavnika HVO-a dižu jednako kao i protiv svih”, rekao je Čović koji, kako je rekao, nema dilemu da svako treba da odgovara za zlločin i da tu ne može biti bilo kakve selekcije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak