Erbas, Rols Rojs i Simens rade na hibridnom avionu

Radio 021 05.12.2017 00:06
Erbas, Rols Rojs i Simens rade na hibridnom avionu


Kompanije Erbas, Simens i Rols Rojs udružile su se u projektu pravljenja hibridnog putničkog aviona koji bi imao jedan električni turbomlazni motor pored tri konvecionalna mlazna motora na kerozin.Taj avion bi bio rezultat napora da se razvije i demonstrira tehnolgija koja u budućnosti može pomoći ograničenju emisija ugljen-dioksida iz avionskog saobraćaja i smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva. Tri kompanije su danas saopštile da im je cilj da naprave aviona "E-Fan X" do 2020. godine.
 
Avion bi bio zasnovan na postojećem modelu "BAe 146" s četiri motora koji leti na regionalnim linijama. Hibridna verzija bi stvarala električnu energiju preko turbine u avionu. Ta energija bi se koristila za pokretanje električnog turbomlaznog motora.
 
Ako bi se sistem pokazao uspešnim, mogao bi biti dodat još jedan električni motor, navele su kompanije. U saopštenju se navodi da će Erbas biti zadužen za pravljenje aviona, s kontrolnim sistemom i kontrolama leta. Proizvodjač motora Rols Rojs trebalo bi da napravi generator, a Simens električni motor od dva megavata.
 
Kompanije su navele da imaju u vidu dugoročni cilj Evropske unije za smanjenje emisija ugljen-dioksida u avijaciji za 60 odsto, kao i ispunjenje ograničenja u buci i zagadjenju koji se ne mogu ostvariti postojećom tehnologijom.
 
Postoje i drugi projekti za hibridne ili električne avione. Kompanija Zunum aero iz SAD je saopštila da radi na električnom avionu s 12 sedišta za lokalne letove.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak