Države ruše Bitcoin zbog „pranja“ novca

Mondo 04.12.2017 22:25
Države ruše Bitcoin zbog „pranja“ novca


Prva koja želi da se obračuna s onima koji „peru“ novac pomoću Bitcoin valute biće Velika Britanija.Vlada Velike Britanije pooštriće pravila u vezi sa kriptovalutama, jer ih kriminalci koriste za „pranje“ novca, prvenstveno Bitcoin-e. Takođe, sličnom inicijativom bave se i vlasi Evropske unije, u okviru regulativa za sprečavanje novčanih zloupotreba.
 
Nova pravila mogla bi da stupe na snagu najranije sldećeg decembra (2018), piše The Independent.
 
Bitcoin je trenutno zasnovan na trgovini koja je anonimna i koju niko ne kontroliše, što implicira da se masovno koristi za ilegalne aktivnosti. Zbog toga će biti sprovedene istrage i eventualna ograničenja u vazi sa digitalnim valutama. Prema izvoru pomenutog lista trgovanje Bitcoin-ima je podložno pranju novca, iskorišćavanju u svrhu terorizma i različitih prevara i vlasti Velike Britanije tome žele da stanu na put.
 
Jedan od mogućih scenarija po kojima će se „zauzdati“ trgovina Bitcoin-ima jeste standardizacija platformi za razmenu i kripto novčanika, kojima će na taj način verovati više ljudi i neće se koristiti za ilegalne radnje (koliko se sada koriste).
 
Bitcoin novčić dostigao je 3. decembra rekordnu vrednost od 11.879 dolara, da bi nekoliko sati kasnije pao na oko 11.250 i zadržao se u tom okviru.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak