Jeremić: Pogrešno što se odustalo od rezolucije o Kosovu

Beta 04.12.2017 15:39
Jeremić: Pogrešno što se odustalo od rezolucije o Kosovu


Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da smatra da je bila pogrešna odluka što se 2010. odustalo od rezolucije o Kosovu pred UNPredsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da i danas smatra da je bila pogrešna odluka iz 2010. o promeni rezolucije Srbije o Kosovu sa kojom se išlo pred Generalnu skupštinu UN, jer je Srbija imala većinu za izglasavanje prvobitne rezolucije.

"O tome da je donesena odluka o promeni rezolucije, iz Beograda sam obavešten veče uoči glasanja za koje kome sam osigurao većinu za naš originalni tekst. Bio sam u šoku i pokušao da stupim u kontakt sa Beogradom", rekao je Jeremić u intervjuu za portal Fakti.

Zvanični Beograd je u septembru 2010. noć pred glasanje u Generalnoj skupštini UN odlučio da odustane od prvobitne rezolucije o Kosovu i Metohiji i da izadje sa kompromisnim predlogom dogovorenim sa Evropskom unijom.

"Niko nije hteo da mi se javi, niti da odgovori na brojne poruke dramatičnog sadržaja koje sam im slao svim dostupnim kanalima. Znali su šta mislim, a to mislim i sada ta odluka je bila potpuno pogrešna", prepričao je nekadašnji šef diplomatije dogadjaje od pre sedam godina.

On je rekao i da su mnogi pitali zašto u tom momentu nije podneo ostavku.

"Oni koji su do tog trenutka podržavali nas, bili su prilično zbunjeni – a do tada su uglavnom samo sa mnom komunicirali. Da sam tada podneo ostavku, vrlo verovatno bi značajan broj tih zemalja priznao Kosovo u narednim danima i nedeljama. To nisam mogao da dozvolim", naveo je Jeremić.

Govoreći o odluci da se zatraži savetodavno mišljenje Medjunarodnog suda pravde kroz rezoluciju Generalne skupštine UN, on je rekao da je to bila odluka državnih organa, a ne bilo čiji lični hir.

"To je uradjeno da bi se kupilo vreme, jer su neposredno posle proglašenja nezavisnosti, pod žestokim diplomatskim pritiskom SAD i drugih uticajnih zemalja, počela da pljušte priznanja takozvane Republike Kosovo. Traženjem savetodavnog mišljenja, taj proces je značajno usporen, i stvorila se prilika da to vreme iskoristimo za diplomatsku aktivnost", rekao je Jeremić.

"U našem konkretnom slučaju, pronadjena je 'kvaka' tako što je sud zaključio da 'akt o proglašenju nezavisnosti ne krši medjunarodno pravo. Medjutim, u isto vreme, sud je rekao i da to nije način kojim je moguće uspostaviti državnost, kao i podvukao ključnu važnost Rezolucije 1244 u tom kontekstu", zaključio je Jeremić.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak