Trg otvorio srce

Novosti 04.12.2017 11:28
Trg otvorio srce


U centru grada u subotu otvorena manifestacija "Beogradska zima". Koncert i kućice pune đakonija oduševili posetioceUZ zvuke afričke harfe i ples beogradskih mališana sa neobičnom dundu lutkom, sinoć je na Trgu republike svečano otvorena "Beogradska zima". Druženje sa svetskom atrakcijom, ogromnom belom figurom koju je oživela umetnička trupa iz Nemačke, počelo je kod tržnog centra u Rajićevoj, odakle su svi zajedno prošetali do Trga republike.

Na platou ispred spomenika Knezu Mihailu bio je organizovan mini-koncert, a kompozitor Štefan Karisijus pozdravio je Beograđane i poželeo im srećne božićne i novogodišnje praznike.

- Dobro veče, Beograde - pozdravio je okupljene umetnik na engleskom. - Ovo je divna, vesela zemlja, a vi ste prelep narod! Želim vam srećne praznike.

Posle pozdrava, on je odsvirao nekoliko pesama na kori, neobičnoj harfi koja ima 21 žicu, a vodi poreklo iz zapadne Afrike. Uz njegove melodije, deca su sve vreme plesala oko dundu lutke, a ni stariji Beograđani nisu odoleli. Zastajkivali su da uživaju i fotografišu neobičnog belog plesača. Na kraju performansa, mališani su dundua spremili za "spavanje" i pokrili ga belim čaršavom.

I "Trg otvorenog srca" je prethodne noći zaživeo u Knez Mihailovoj ulici, a biće otvoren do 15. januara. U drvenim kućicama u centru prestonice i ove godine su u ponudi slane i slatke đakonije, kuvano vino, vunene rukotvorine, suveniri, odžak kolači. Tu će se narednih četrdesetak dana održavati mnogobrojni dečji koncerti, humanitarne akcije i prodaja tradicionalnih proizvoda. Iako je decembar tek počeo, turisti su stigli a praznična euforija se već oseća.

ŠTA SU DUNDU LUTKE?

NEOBIČNA lutka napravljena je od specijalnog sjajnog materijala. Pokreću je umetnici i zahvaljujući njihovoj veštini deluje da se veoma lako i gipko kreće, bez obzira na veličinu. Postoji cela porodica ovih figura, ali je Beograđanima sinoć predstavljena samo jedna.

Inače, dundu lutke su sposobne da hodaju preko zidova i imaju odlične okrete što stvara novi, savremeniji vid lutkarskih predstava.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak