Vulin: UNMIK narušio statusnu neutralnost

Politika 04.12.2017 11:11
Vulin: UNMIK narušio statusnu neutralnost


Za Vojsku Srbije predlogom budžeta predviđena su sredstva od 70,5 milijardi dinara, a ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je vojni budžet značajno povećan i da je Vojska Srbije možda dobila najviše od svih resora.„To govori da će vojska nastaviti da se oprema, predviđena su značajna sredstva za nabavku novih sredstava, ali i remont postojećih”, rekao je Vulin za RTS i dodao da je najviše sredstava planirano za vazduhoplovstvo, jer je ono najskuplje i najviše je stradalo u NATO agresiji.

„Želimo da naše nebo bude sigurno i da, kao sve moderne svetske armije, možemo da kontrolišemo vazdušni prostor”, rekao je ministar.

On je naglasio da će pre povećanja plate od 10 odsto od 1. januara, pripadnici Vojske Srbije i čitavog bezbednosnog sektora, dobiti bonus od 10.000 dinara.

Kako kaže do kraja ove i početkom naredne godine svaki vojnik dobiće nov komplet unifornmi i čizamo, što je važno za podizanje morala i borbene gotovosti.

Govoreći o Danu veterana koji se obeležava 4. decembra, ministar Vulin kaže da je predao inicijativu da to bude Dan ratnika u Srbiji.

„Svaka zemlja koja ima ratnu tradiciju ima jedan dan kada se seća onih koji su za nju ratovali, koji su se za nju borili, koji su davali svoje živote, svoje zdravlje. To je dan kada slavite najvišu vrednost zbog koje se ide u rat, a to je sloboda”, rekao je ministar.

Komentarišući zahteve boraca koji traže zakon o ratnim veteranima, on je rekao da postroje brojni zakoni koji to regulišu i da je u ministarstvu za rad, zapošljavanje, koje je donedavno vodio, pripremljen nacrt zakona koji je prošao javnu raspravu.

„Nakon svaki izbora vi morate ponovo da ulazite u zakonsku proceduru ispočetka. Siguran sak, da će ministar Đorđević nastaviti u tom pravcu. Sva prava naših boraca su predviđena, nijedno nije smanjeno”, zaključio je on.

 

UNMIK narušio statusnu neutralnost

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da treba pitati sve članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da li su bile konsultovane u odluci UNMIK-a da se Ramušu Haradinaju ukine interpolova poternica.

„Smatram da na Savetu bezbednosti treba pitati sve članice da li su konsultovani za potez UNMIK-a. Da li su to radili u svoje ime, administracije na KiM ili na osnovu mandata koji imaju od svih članica Saveta bezbednosti, rekao je Vulin.

On je dodao da je UNMIK tim potezom narušio svoj ugled kod Srba. Upitan da li je naruušen i položaj Srba, on je rekao da na ovaj način jeste, jer se „amnestira ratni zločinac i pokušava da zaštiti od pravde”.

„Ovim je, po mom mišljenju, UNMIK narušio statusni neutralnost, ono štio je ključ njegovog mandata”, zaključio je Vulin gostujući na RTS.

Interpol je uklonio sa spiska traženih lica 18 osoba sa Kosova koje traži Srbija, a među tim imenima je i kosovski premijer, Ramuš Haradinaj. Svi oni su sada slobodni da putuju izvan Kosova bez ikakvih problema.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak