Kuburović: Skandalozno što Unmik preuzima ulogu države

RTS 03.12.2017 10:23
Kuburović: Skandalozno što Unmik preuzima ulogu države


Ministarka pravde Nela Kuburović ocenila je da je skandalozno to što Unmik preuzima ulogu države i ulaže prigovor Interpolu protiv poternica za Ramuša Haradinaja i još 17 osoba. Istakla je da odluke srpskih pravosudnih organa ne može niko da ukida, pa ni Generalni sekretarijat Interpola.Reagujući na odluku Komisije za kontrolu međunarodnih poternica u Lionu koja je usvojila prigovor Unmika i odlučila da Interpol više neće tretirati pomenute poternice, Kuburovićeva je u izjavi za Tanjug podsetila da su one na snazi još od 2004. godine.

"Postavlja se pitanje da li uopšte Unmik može da se poziva na Rezoluciju koju je usvojila Generalna skupština Interpola 2010. godine, imajući u vidu da su poternice za Haradinajem i ostalima raspisane još 2004. godine", rekla je Kuburovićeva i dodala da je sporno što se nakon 13 godina preispituju poternice koje su sve vreme bile na snazi (i kod Interpola).
 
Ministarka pravde je istakla da odluke srpskih pravosudnih organa ne može niko da ukida pa ni Generalni sekretarijat Interpola, budući da je poternica raspisana 2004. godine po naredbi Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.
 
Naglasila je da je Srbija u junu ove godine odgovorila na prigovor koji je UNMIK uložio povodom poternica za bivšim komadantom OVK Ramušem Haradinajem i ostalim osumnjičenim licima za zločine počinjene na KiM.
 
"U odgovoru na prigovor Unmika mi smo detaljno odbrazložili koji se postupci vode pred Tužilaštvom za ratne zločine u kojoj su fazi, na osnovu kojih pravnih propisa su raspisane poternice i na osnovu kojih se zakonskih odredaba postupci vode", dodala je ministarka pravde.
 
Kada je reč o Haradinaju, protiv njega je i dalje u toku postupak pred Tužilaštvom za ratne zločine, naglasila je Kuburovićeva.
 
Prema njenim rečima, Srbija mora da ispunjava svoje obaveze iz Akcionog plana za poglavlje 23 u procesu evropskih integracija koje se odnose i na sprovođenje Nacionlne strategije za procesuiranje rartnih zločina.
 
"Srbija svakako ostaje posvećena otkrivanju ratnih zločina, njihovom procesuiranju, bez obrzira da li su u pitanju lica sprske nacionalnosti ili neke druge", naglasila je Kuburovićeva.
 
Ranije danas Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je da će se žaliti na odluku Interpola da više ne tretira poternice za Haradinajem i još 17 osoba.
 
Interpol ne može da ukine potrenicu protiv Haradinaja, jer je ona raspisana po nalogu srpskog suda, odnosno Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i ona je i dalje na snazi, ali može samo da "zamagli" poternicu, tako da ona ne bude vidljiva njegovim članicama, rečeno je ranije iz Ministarstva pravde.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak