Berza: Dani euforije i straha

Dnevnik 11.02.2008 22:58
Berza: Dani euforije i straha


Protekla sedmica donela je veoma turbulentna kretanja na domaćem berzanskom tržištu. Nakon euforične reakcije investitora posle okončanja predsedničkih izbora, usledio je novi talas pesimizma ulagača podstaknut pre svega naglim produbljivanjem političke krize. Indeks najlikvidnijih akcija Beleks 15 izgubio je 2,7 odsto na vrednosti, ponovo se spustavši veoma blizu nivoa od 2.100 poena.Najtrgovanija hartija ponovo je bila niška AIK banka uz promet od 292 miliona dinara. Ova akcija, pod naletom optimizma investitora, u ponedeljak je prekočila nivo od 10.000 da bi u nastavku sedmice, kao i veći deo tržišta krenula suprotnim smerom. Ova najlikvidnija akcija na tržištu okončala je sedmicu na nivou 9.412 dinara uz sniženje cene od 1,2 odsto. Solidan promet od 104,6 miliona ostvarila je beogradska Agrobanka koja se ponovo spustila oko nivoa od 22.000 dinara uz dvoprocentno smanjenje vrednosti. Ni ostale bankarske akcije nisu beležile drugačiji trend, te su listom izgubile nekoliko procenata u nastavku sedmice.

Akcije sa A listinga, takođe su zabeležile značajne promete, zahvaljujući pre svega početku sedmice. Bečejska “Soja” bila je druga najtrgovanija hartija sa prometom od nepunih 199 miliona dinara uz rast na nedeljnom nivou od 4,4 procenta. Ova bečejska kompanija objavila je u utorak ranije odloženu dokapitalizaciju: predložena je emisija 650.000 akcija po ceni od 3.100 dinara za pravo preče kupovine i 3.445 dinara za ostale zainteresovane investitore. Pravo prečeg upisa imaju akcionari koji su upisani u knjigu akcionara na dan 19. februar. Holding “Energoprojekt” preskakao je početkom sedmice i nivo od 2.800 dinara da bi sedmicu okončao na koti od 2.590 dinara. Ova kompanija saopštila je tokom nedelje da je ugovorila posao rekonstrukcije puta u Ugandi vredan 39,5 miliona dolara. Solidan promet od 134,3 miliona dinara u proteklih pet trgovačkih dana zabeležio je i zemunski “Ikarbus”. Ova kompanija nalazi se u procesu tenderske prodaje od strane Agencije za privatizaciju koja je objavila da je produžen rok za dostavljanje ponuda za kupovinu ove kompanije do 22. februara, dok je prvobitni rok bio 8. februar. Inače, na berzi, “Ikarbus” je pao nepunih četiri procenta na nivo od 6.632.

Na aukcijskom tržištu najviše se trgovalo beogradskom “Projektomontažom” koja je uz promet od 67,3 miliona dinara u četvrtak zabeležila istorijski maksimum na ceni od 11.200 dinara. Poslednjeg trgovačkog dana, ova akcija srozala se nepunih 20 procenata na nivo od 9.001 dinar. “Projektomontaža” se, inače, bavi projektovanjem i izvođenjem instalacija a u poslednjih nekoliko godina ova kompanija beleži značajan uzlazni trend poslovanja.


Izvor