Danas je Matijevdan: Evo šta valja raditi

Mondo 29.11.2017 11:15
Danas je Matijevdan: Evo šta valja raditi


Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Matijevdan, slavu posvećenu Mateju Jevanđelisti.Matej je bio Jevrejin i bogati poreznik (carinik). Sakupljao je prihode na putu koji je od Kapernauma prelazio iz Galileje u Siriju.

Poreznici nisu bili omiljeni u narodu, koji ih nije cenio i držao ih je za korupmirane i obredno nečiste.

Matejev život se promenio kada ga je Isus Hrist pozvao da ga sledi, a kasnije ga je Hrist uvrstio među 12 apostola.

Naoružan božanskom silom, propovedao je hrišćanstvo i isceljivao bolesne, izgonio đavole, lečio gubave i vaskrsavao mrtve.

Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo.

Apostol je, po prijemu Svetog Duha, prvo propovedao jevanđelje u Palestini, u Jerusalimu i okolini.

Po odlasku iz Jerusalima propovedao je hrišćanstvo u Makedoniji, Siriji, Etiopiji... Na kraju je stigao u zemlju crnaca ljudoždera i u gradu Mirmeni, gde je obratio nekoliko ljudi u Hristovu veru, postavio je svog saputnika Platona za episkopa, a sagradio je i malu crkvu.

Matej je krstio ljudoždere, među kojima i opsednutu ženu ljudožderskog kneza i njegovog sina, koje je iscelio od zlih duhova.

Knez Fulvijan se prvo obradovao, ali ga je ubrzo đavo nahuškao i on se razgnevio na apostola jer ga je narod zavoleo i ostavio svoje stare bogove i poverovao u Isusa Hrista. Fulvijan je tada odlučio da ubije Mateja.

Knez je zatim lično sa svom vojskom krenuo da uhvati Mateja, ali kada mu se približio obasjala ga je jaka svetlost i on je oslepeo. Fulvijan molio Mateja da mu vrati vid, što je ovaj i učinio.

Fulvijan je, međutim, progledao samo telesnim očima, ali je u duši ostao zli ljudožder i kovao je plan da spali Mateja, koji je to prozreo i rekao mu: “Mučitelju umiljati, zašto ne privodiš kraju ono što si namislio o meni? Čini što ti Satana metnu u srce, a ja sam, kao što vidiš, gotov da sve pretrpim za Boga mog”.

Onda su Mateja razapeli na zemlji, prekrili ga granjem i prućem i zalili smolom, pa zapalili, ali ga vatra čudom nije dotakla i ostao je živ i nepovređen.

Tada se Matej pomolio Bogu i završio svoj zemaljski život, a knez je naredio da se njegovo telo stavi u olovni sanduk i baci u more.

Matej se, međutim, javio Platonu i rekao mu gde je sanduk sa telom, pa je episkop Platon otišao i izneo sanduk.

Kada je to video, knez se preobratio u hrišćanstvo i uzeo ime Matej, ostavio svetsku slavu služio je crkvi do smrti.

Srbi veruju da na današnji dan valja platiti sve zaostale dugove i poreze.

Matej, veruje se, nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem, voćem i žitaricama.


Najpotpunije i najpreglednije jevanđelje

Matej je jevanđelje napisao na jevrejskom jeziku, a ubrzo je prevedeno na grčki i tako je stiglo do nas. Matejevo jevanđelje je imalo najveći uticaj u ranom hrišćanstvu jer posebnu pažnju posvećuje Isusovim rečima i nauci i jer je najpotpunije i najpreglednije. Kaže se da Matej nikada nije jeo meso, nego se hranio povrćem i voćem.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak