Novosađani beže od divljih svinja, policija ne može da ih ukroti, grad sprema specijalnu akciju

Blic 26.11.2017 16:43
Novosađani beže od divljih svinja, policija ne može da ih ukroti, grad sprema specijalnu akciju


Novosađani će biti bezbedni od divljih svinja koje u poslednje vreme sve češće svraćaju u grad, ako uspe posebna strategija za takve slučajeve koju su razradile gradske, pokrajinske i republičke vlasti.Divlja svinja obrela se u prošli petak u novosadskom naselju Liman, pojurila jednog mladića koji joj je jedva izmakao, a tada je najmanje pet patrola policije bilo angažovano da otkrije gde se životinja tačno nalazi i da je potom prate. Policajci su vepra tražili automobilima i pešice, ali on nije nađen, iako te večeri nije otišao iz grada. Vepar je viđen i narednih dana u istom naselju. U akciju potrage se uključila i komunalna policija, ali za sada uzalud.

Zbog ovog incidenta, gradske vlasti, na sastanku sa republičkim i pokrajinskim, razradile su detaljnu strategiju za borbu protiv divljih svinja. Ukoliko se ove životinje ponovo pojave, građani koji ih vide to treba da prijave policiji. Policija će uputiti patrole na mesto gde je divlja svinja viđena i obavestiti šumarsko-lovnu inspekciju. Potom će dolaziti lovci, koji će, ako bude neophodno, odstreliti životinju.

Međutim, policajci sa kojima je "Blic" razgovarao, kažu da im nije baš svejedno što je plan ovakav.

- Nismo sigurni šta treba da radimo. Divlje svinje su opasne, a nismo sigurni da bismo ih u slučaju opasnosti po život građana mogli da ubijemo iz pištolja. A ni samo pucanje u gradu nije bezbedno. Šta bi se desilo kada bismo upucali i ranili divlju svinju, što je inače razjari, ne smem ni da pomislim - kaže jedan od policajaca.

Čak i da policajci nekako uspeju da "uhapse" divlju svinju, nejasno je šta će lovci dalje sa njom. Ukoliko bude agresivna i ukoliko bude opasna po ljude, lovci mogu da je ustrele, ali im za to treba posebna dozvola. Zoran Brzak iz Lovačkog udruženja "Neoplanta", koje će biti zaduženo da pomogne pri uklanjanju divljači, kaže da to može da traje dugo.

- Nakon što se divljač locira, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mora prvo da nam dozvoli odstrel životinje, nakon čega mi krećemo u akciju - kaže on. Brzak dodaje da će u slučaju potrebe, u takvu akciju biti uključeno samo nekoliko lovaca, a biraće se najbolji strelci kako ne bi bilo opasno.

Kako dodaje, u takvu akciju biće uključeno samo nekoliko lovaca, a biraće se najbolji strelci kako ne bi bilo opasnosti po građane.

- Prema zakonu, divlja svinja može da se odstreli samo karabinom sa neolučenom cevi ili sa sačmarom sa jedinačnim zrnom. Drugo oružje ne bi ni bilo efikasno - kaže Brzak.

Pored divlje svinje koja je u petak prošetala Limanom, jurila mladića i gledala u izloge prodavnica, sličan incident dogodio se i pre dva meseca. Tada je nekoliko veprova preplivalo Dunav i izašlo na plažu Štrand, gde su pojurili jednog od spasilaca, nakon čega su otišli na Liman i nestali. Ove divlje životinje primećivane su i ranije, ali nisu dolaze u dodir sa ljudima, dok je u Limanskom parku prošlog vikenda prvi put viđena i lisica.

Tragali za izvorom veprova, ali ih nisu našli

Lovci su zajedno sa šumarsko-lovnom inspekcijom preduzeli i preventivne korake, te su, kako saznajemo, juče pretraživali Kameničku adu. Veruje se da veprovi dolaze baš odatle, ali se, kako smo saznali, potraga završila bezuspešno, pošto tragovi životinja tamo nisu pronađeni.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak