После пола века: Почела обнова Дечје болнице у Новом Саду

Дневник 24.11.2017 14:29
После пола века: Почела обнова Дечје болнице у Новом Саду


У новосадској Дечјој болници, по први пут у пола века, одновљена су одељења педијатрије и хирургије, замењени прозори и подови, као и електричне и гасне инсталације.Покрајински секретар за здравство доцент др Зоран Гојковић рекао је да су сада за најмлађе пацијенте обезбеђени бољи услови боравка у болници, као и да је за радове издвојено 21,7 милиона динара, а да следи сређивање фасаде које ће коштати 17,6 милиона динара.

Завршена је обнова Клинике за хирургију у којој су на другом спрату одељења урологије, трауматологије, ортопедије, ОРЛ, пластичне и васкуларне хирургије, а на трећем спрату одељења за абдоминалну, неонаталну и неурохиругију. Обнова Клинике за педијатрију траје још увек, и ту су одељења имунологије, нефрологије и кардиологије, где је завршена трећина радова.

- За два месеца завршена је адаптација Клинике за хирургију, а ускоро ће бити готови и радови у Клиници за педијатрију: Након 50 година урађена је ПВЦ столарија унутра и споља, промењене подне облоге и инасталације. За те радове издвојено је 21.700.000 динара, а следи сређивање фасаде, за шта је обезбеђено 17.600.000 динара. Након тога, Дечја болница ће бити озбиљан, комфоран објекат за лечење деце, с најсавременијим условима. Овде се годишње лечи више од 13.000 деце и ми треба да им омогућимо што боље услове и да им болнички дани протекну што комфорније - казао је др Гојковић.


Догодине магнет у функцији

Покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић рекао је да је започета јавна набавка за изградњу објекта за магнетну резонанцу, тако да ће деца Војводине добити оно о чему се сањало годинама, а то је најсофистициранија опрема.

- Након јавне набавке следи градња и очекујемо како ће све бити готово идуће године, те да ћемо магнетну резонанцу имати у поседу и раду - нагласио је др Гојковић.


Директорка Дечје болнице др Јадранка Јовановић Привродски истакла је да су овим радовима обезбеђени услови за боље функционисање, као и за бољи опоравак пацијента.

- Радови се настављају на Клиници за педијатрију, где имамо три одељења, кроз које годишње прође 1.500 пацијената, а у наредној етапи ће бити сређено и одељење за одојчад, где бораве пацијенти који имају до једне године - казала је др Привродски.

Она је истакла да је саремена дијагностика не може да се замисли без магнетне резонанце, те да ће набавка апарата омогућити снимање за око 1.500 деце годишње, коју сада воде у Клинички центар Војводине и Институт за онкологију у Сремску Каменицу.

- Новац за магнетну резонанцу је обезбеђен и наредне године ћемо добити апарат, а у оквиру пратеће опреме биће набављен и инкубатор за превремено рођену децу. Бићемо једини у Србији који имају овакву опрему, која је изузетно важна за програм вантелесне оплодње и збрињавање превремено рођене деце - истакла је др Привродски.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak