Radnici novosadskih javnih preduzeća dobijaju po 22.000 dinara solidarne pomoći

Radio 021 20.11.2017 16:47
Radnici novosadskih javnih preduzeća dobijaju po 22.000 dinara solidarne pomoći


Skoro 5.000 radnika novosadskih javnih preduzeća dobiće u decembru po 22.620 dinara, saznaje 021.rs.Ovo nije 13 plata, nego "solidarna pomoć", i to na osnovu zaključka Gradskog veća od 12. oktobra i kolektivnog ugovora za javna preduzeća.

Odobrenje da se isplati ovih 22.620 dinara daće Skupština grada na sednici koja je zakazana za petak, 24. novembar, a do sada je sigurno da će novac dobiti radnici "Zelenila", "Čistoće", Informatike, Toplane, Tržnice, "Vodovoda", Lisja i Zoohigijene, dok radnici Spensa i "Stana" ovu pomoć neće dobiti jer nema para na računu. Za GSP, Parking servis, "Put" i Urbanizam se očekuje takođe da dobiju dodatak, ali kako odluke još nisu napisane u skupštinskom materijalu, nisu poznate tačne sume, ali one bi trebalo da budu obelodanjene najkasnije na dan sednice.

Prema do sada dostupnim podacima, Gradsko zelenilo će dati 8,5 miliona dinara za solidarnu pomoć, ali to neće uticati na poslovanje ovog preduzeća, jer imaju rast prihoda po više osnova i time će pokriti ovu isplatu.

"Čistoća" daje 13,4 miliona dinara, zbog čega će smanjiti dobit preduzeća. Ovo preduzeće ujedno smanjuje stavku "isplata dobavljačima i avansi" u planu poslovanja, i to za visinu solidarne pomoći.

Informatika će dati 6,3 miliona dinara za solidarnu pomoć radnicima, ali time ovo preduzeće nije smanjilo dobit, već je samo umanjilo sumu koja je planirana za ostale troškove u poslovanju.

Ni Novosadska toplana neće imati značajnijih izmena u poslovanju kako bi isplatila radnicima po 22.620 dinara, jer će i dalje imati planiranu dobit od 250 miliona dinara. Ovo preduzeće je samo smanjilo stavku "isplate dobavljačima i dati avansi" za 8,4 miliona dinara, što je visina koja će biti isplaćena svim radnicima.

Tržnica je isto među preduzećima koje neće imati promene u dobiti i poslovanju i bez problema će moći da isplati 4, 9 miliona dinara za solidarnu pomoć.

"Vodovod" će svakom radniku isplatiti po 22.620 dinara uz redovno poslovanje, jer u izmenama finansijskog plana ovo preduzeće planira veće prihode za skoro 20 miliona dinara, tako da će isplata 18,6 miliona dinara time biti pokrivena. Ovo preduzeće i dalje planira dobit od 3,7 miliona dinara, a sada će obaviti i manje izmene u planu usled redovnog poslovanja.

"Lisje" će za isplate solidarne pomoći radnicima izdvojiti 7,1 miliona dinara i to preraspodelom novca koji je već bio namenjen za zaposlene, ali na drugim stavkama u finansijskom planu. Kako su naveli, novac će obezbediti time što će smanjiti rashode za prevoz zaposlenih za 4,1 milion dinara i rashode za ostale vidovi pomoći radnicima i porodicama radnika u visini od tri miliona dinara. Ovo je obrazloženo time da ovi troškovi verovatno i ne bi bili upotrebljeni za te namene do kraja godine, kada se pogleda potrošnja u prethodnih 11 meseci.

Zoohigijena će isplatu solidarne pomoći od po 22.620 dinara po radniku, za šta će biti izdvojeno nešto više od milion dinara, pokriti preraspodelom u planu poslovanja, tako što će smanjiti izdvajanja za troškove materijala i proizvodnih usluga.

Spens menja svoj plan poslovanja, ali ne kako bi isplatio solidarnu pomoć, već kako bi iskazao novi gubitak u poslovanju. Naime, kako se navodi u odluci o poslovanju za ovu godinu, prihodi preduzeća će i dalje biti 579,4 miliona, ali rashodi rastu sa 550 na 643 miliona dinara i time samo potvrđuju da će i ovu godinu Spens završiti u minusu od 63,6 miliona dinara. Podsetimo da je Spens u tolikim gubicima da minus već prelazi visinu kapitala preduzeća, a iz lokalne vlasti osim izjava da preduzeće neće prestati sa radom nema konkretnih informacija šta se čini da se spase ovaj sportsko-poslovni objekat.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak