Potres u Evropi: Evro pada, a Mekelova mora da bira između neugodnih opcija

Blic 20.11.2017 16:32
Potres u Evropi: Evro pada, a Mekelova mora da bira između neugodnih opcija


Manjinska vlada trenutno je jedina opcija nemačke kancelarke Angele Merkel ukoliko želi da izbegne novi krug izbora. Ipak, ponovni izlazak na birališta čini se kao najizvesnija opcija.Slobodna demokratska partija (FDP) napustila je pregovore o formiranju koalicije sa demohrišćanima i njihovim bavarskim saveznicima uz stranku Zelenih. Tako su propali pregovori četiri nemačke stranke da formiraju koaliciju koja bi imala većinu u Bundestagu, što je još aktuelnu kancelarku Angelu Merkel dovelo pred težak izbor. Da li da formira manjinsku vladu ili da raspiše nove izbore?

Čim je FDP napustila pregovore, evro je opao na najniži kurs prema japanskom jenu u poslednja dva meseca. Neuspeh u pregovorima mogao bi da izazove najgoru političku krizu u Nemačkoj posle više decenija, imajući u vidu da je Socijaldemokratska partija (SPD) saopštila da namerava da pređe u opoziciju nakon što je na izborima osvojila drugo mesto.

Takozvana "Jamajka" koalicija više nije na stolu, a tokom meseci pregovora četiri strane nisu uspele da pronađu zajednički jezik, jer je jedna od ključnih prepreka bila politika "otvorenih vrata" za migrante koju zagovara Merkelova, piše britanski "Gardijan". Partije su imale nesuglasica i oko klimatskih promena, jer su Zeleni pozivali na dodatno umanjenje proizvodnje energije sagorevanjem uglja, dok su se potencijalni partneri plašili da bi to dovelo do gubitka radnih mesta.

Većinska vlada?

Nakon propalih pregovora sa FDP, jedina druga opcija za formiranje većinske vlade bila bi koalicija Merkelinih demohrišćana sa sestrinskom bavarskom strankom Hrišćansko-socijalnom unijom uz Socijaldemokratsku partiju koju predvodi Martin Šulc.

Takva "velika koalicija" vodila je Nemačku od 2013. do 2017. godine sa velikom većinom u Bundestagu. Ipak, nakon loših izbornih rezultata u septembru, SPD se okrenuo ulozi opozicije a stranka je ostala pri nameri da ne ulazi u novu vladu sa Angelom Merkel.

- Situacija se neće promeniti za SPD jer su propali koalicioni pregovori - bio je jasan zamenik predsednika strnke Ralf Štegner.

Da li je manjinska vlada opcija?

Kako piše nemački "Dojče vele", manjinska vlada nije validna opcija, jer bi u politički turbulentnom periodu morala da traži podršku u opoziciji za svaki zakon koji želi da usvoji.

Potres u Evropi: Evro pada, a Mekelova mora da bira između neugodnih opcija

MOguća koalicija između slobodnim demokratama (FDP), bila bi kratka za 29 mandata kako bi imala većinu u parlamentu, dok bi u koaliciji sa zelenima falilo čak 42.

Ovaj model, koji je često viđan u drugim zemljama, nije do sada isproban u Nemačkoj na federalnom nivou. Takođe, kancelarka Merkel je najavila da planira da uspostavi stabilnu vladu u Nemačkoj, dok su socijaldemokrate već istakle da ne bi podržale takvu vladu Merkelove u Bundestagu.

Novi izbori najverovatnija opcija

Prema nemačkom ustavu predlaže se scenario po kojem predsednik države mora da predloži nekoga na mesto kancelara. Ukoliko više od polovine predstavnika u Bundestagu glasa za tu osobu, ona postaje šef vlade, ali ako ne dobije većinu, počinje drugi krug glasanja. Predstavnici u skupštini imaju dve nedelje da se dogovore i izaberu kandidata apsolutnom većinom.

Ako ni nikon 14 dana nebude izabran ni jedan kandidat počinje treći krug glasanja, ali većina više nije važna, već Kancelar postaje onaj kandidat koji osvoji najviše glasova. Tada se ponovo uključuje predsednik i koji može da izabranog predstavnika imenuje za kancelara manjinske vlade. Međutim, taj kandidat može i da raspusti parlament, nakon čega slede novi izbori u roku od 60 dana.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak