Besplatni pregledi u više od 100 zdravstvenih ustanova

RTS 19.11.2017 12:30
Besplatni pregledi u više od 100 zdravstvenih ustanova


Još jedan krug besplatnih lekarskih pregleda za građane širom Srbije. Za najrazličitije preglede i intervencije do 16 sati na raspolaganju su 104 zdravstvene ustanove. Neke, poput Kliničkog centra Srbije, sada prvi put. Ministar zdravlja poručuje da će svi biti pregledani.Reporteri RTS-a javljaju da je interesovanje građana veliko i da su čekaonice od ranih jutarnjih sati već pune.

Pregledi se mogu obaviti u opštim bolnicama, domovima zdravlja, kliničkim centrima u Nišu,  Kragujevcu, Kliničkom centru Vojvodina i u četiri centra u Beogradu. 

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin zadovoljan je odzivom građana i ističe da na pregled danas mogu da dođu svi, bez obzira da li imaju zdravstvenu knjižicu ili ne.

"Mi imamo veliki broj lekara – internista, gastroenteorologa, endokrinologa, kardiologa, veliki broj sestara,  a ako bude trebalo mi ćemo angažovati dodatni broj lekara", kaže doktor Ašanin.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručuje da će svi biti pregledani. Oni koji danas eventualno ne budu stigli na red dobiće svoj termin u narednim danima. 

Prema podacima Ministarstva zdravlja u prvih sat vremena pregledano je više od 3.000 pacijenata. 

"Postižemo onaj cilj koji smo hteli, a to je da naši građani sve više shvataju kolika je prednost preventivnog pregleda. Uradili smo analizu za prošlu akciju u kojoj je pregledano 17.000 ljudi. Kod 600 pacijenata su na vreme dijagnostikovani problemi. Ako uzmete činjenicu da ste toliko života spasli za jedan dan, to nam daje za pravo da nastavimo dalje sa akcijama", rekao je Lončar. 

Odziv građana u Nišu je izuzetno veliki. U Kliničkom centru obavlja se ultrazvučni pregled abdomena i određivanje nivoa hormona štitaste žlezde, a u Domu zdravlja radi se mamografski i ultrazvučni pregled dojke. 

U Kliničkom centru samo tokom prvog sata rada bilo je već registrovano više od 300 pacijenata. Zbog očekivano velikog interesovanja građana povećan je broj ekipa pa se pregled radi u sedam internističkih ordinacija, a obavezne su i specijalističke konsultacije.

"Ono što se pokazalo u prethodne dve akcije je da oko 10 odsto ljudi nakon završenog pregleda i nakon analiza pozivano ponovo na konsultativne preglede. Imali smo prošli put nekoliko pacijenata koji su odmah hospitalizovani", rekao je Zoran Radovanović, direktor Kliničkog centra Niš. 

Dok čekaju na pregled dojke u niškom Domu zdravlja, žene su u prilici da prisustvuju obuci za samopregled dojke. Iako je zainteresovanih za mamografiju više od dnevnih kapaciteta mamografa, ovde pozivaju žene da ne odustaju od preventivnih pregleda. 

Inače juče je više od 1.200 građana obavilo besplatan lekarski pregled u Vojnomedicinskim centrima u Beogradu i Novom Sadu i Vojnoj bolnici u Nišu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak