Kolinda: Hrvatska i Srbija nisu prijatelji

Mondo 18.11.2017 14:06
Kolinda: Hrvatska i Srbija nisu prijatelji


Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u Vukovaru, na 26. godišnjicu pada tog grada, da će "puno vode proteći Dunavom dok dve države postanu prijateljske"."Puno sam puta rekla da će još vode proteći Dunavom pre nego što će Hrvatska i Srbija moći da kažu da su prijateljske zemlje. To, međutim, ne znači da ne smemo da razgovaramo. Naravno, naša je odgovornost da razgovaramo i rešavamo otvorena pitanja, posebno bolno pitanje nestalih kao humanitarno pitanje koje moramo rešiti što pre", rekla je Grabar Kitarović na pitanje o odnosu Srbije i Hrvatske.

Predsednica je rekla da se danas u Vukovaru, u koji je došla u ustaškim čizmama,  treba pokloniti žrtvama, ali da pre svega treba obezbediti budućnost grada i da ljudi u njemu ostanu.

Hrvatski državni vrh prisustvuje u Vukovaru obeležavanju 26. godišnjice pada tog hrvatskog grada u koji su posle tromesečne opsade ušli pripadnici tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih formacija.

I ove godine Dan sećanja na vukovarske žrtve 1991. godine odvija se pod sloganom "Vukovar- mesto posebnog pijeteta".

Premijer Andrej Plenković izjavio je novinarima uoči početka komemoracije u krugu vukovarske bolnice da će se Hrvatska uvek sećati onih koji su za nju dali živote.

"Tragedija koja se dogodila nakon skoro 90 dana kontinuiranog granatiranja velikosrpske Miloševićeve agresije bila je prekretnica u međunarodnom priznanju Hrvatske. Nakon više od sedam godina Hrvatska je ovde ponovno zaokružila svoju teritorijalnu celovitost", rekao je premijer.

Posle komemorativnog skupa u dvorištu vukovarske Opšte bolnice, organizovana je kolona sećanja do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava rata gde će najviša državna i ostale delegacije polaganjem venaca i paljenjem sveća odati počast poginulima.

Učestvuju i brojni građani iz svih delova zemlje.

Vukovar je 1991. bio 87 dana, od avgusta do novembra, pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija, a Dan sećanja na žrtvu Vukovara ustanovljen je odlukom Sabora u znak sećanja na 18. novembra kada je slomljena odbrana grada.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak