"Zver" je umrla, ali ne i Koza Nostra

Mondo 18.11.2017 13:56
"Zver" je umrla, ali ne i Koza Nostra


Smrt najozloglašenijeg mafijaša sa Sicilije Salvatorea Totoa Rine ne znači kraj "Koza Nostre", ali će ta kriminalna grupa teško dozvoliti da jedan čovek ikada ponovo ima takvu moć.U tome su saglasni, s jedne strane, glavni sudija u Palermu Frančeško Lo Voi i s druge, bivši član bande Gaspere Mutolo.

"Kraj Rine nije kraj Koza Nostre", rekao je Lo Voi za Rojters.

On je dodao da ono što ostaje da se vidi je da li će članovi Koza Nostre tražiti direktnog naslednika ili novu organizacionu strukturu.

S njim je saglasan i Mutolo, koji je priznao da je zadavio oko 20 osoba.

Mutolo (77) je postao je zaštićeni svedok početkom 1990-ih, kada je imao 51 godinu, i ključan svedok u desetinama slučajeva u vezi sa mafijom, podseća britanska agencija.

Dodaje da je Mutolo delio zatvorku ćeliju sa Rinom 1960-ih, a da je kasnije bio njegov telohranitelj od poverenja i vozač.

Mutolo, koji i dalje nosi fantomku kako bi sakrio svoj identitet od kamera, kaže da je osećao sažaljenje kada je čuo da je preminuo njegov nekadašnji prijatelj i osoba s kojom je delio ćeliju.

"Bio je prijatelj. Pomogao mi je. Čak je spasio moj život. Pomalo sam ga gledao kao očinsku figuru", rekao je Matulo stranim novinarima u Rimu.

Rinova smrt malo menja u Siciliji, upozorio je on napominjući da mafija i dalje deluje u Palermu.

Rina (87), bivši šef "Koza Nostre" u zatvoru se nalazio od 1993. godine, a bio je osuđen na 26 doživotnih robija.

Veruje se da je Rina naložio više od 150 ubistava.

Rina je rođen je 1930. godine u Korleone (istom onom selu koje se pojavilo u jednom od najkultnijih filmskih serijala svih vremena "Kumu", režisera Frensisa Forda Kopole). Mafiji se pridružio kad mu je bilo 19 godina i počeo je brzo da napreduje u organizaciji, da bi početkom 80-ih godina prošlog veka došao na čelo frakcije Korleone u "Koza Nostri".

Zbog svoje okrutnosti dobio je nadimak "Zver".

O njegovom životu snimljena je i serija "Il capo dei capi".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak