10 najvećih svetskih čuda koje morate videti

Press 15.11.2017 22:47
10 najvećih svetskih čuda koje morate videti


Na svetu postoji toliko divnih mesta koje jednostavno morate da posetite, međutim, retko ko sebi može da priušti da otputuje u baš svaki deo sveta. Međutim, Lonely Planet donosi listu čuda sveta koje svaki neustrašivi putnik jednostavno ne sme da propusti.Od Prolaza divova, odnosno Giant's Causewaya, u Servernoj Irskoj, Kilauea vulkana na Havajima pa sve do Tadž Mahala u Indiji i Kineskog zida, ova svetska čuda zaista je velika šteta barem jednom u životu ne videti uživo.

Nova knjiga Lonely Planeta donosi 50 svetskih čuda, a stručnjaci su za Daily Mail izdvojili top listu od njih deset, apsolutno nezaobilaznih.

Velika svetska čuda objedinjuju najčudesnija dela nastala ljudskom rukom, ali i fenomenalne prirodne kreacije. Od formiranja vilinskih dimnjaka Kapadokije pa do mukotrpnog stvaranja vojske od terakote, nova knjiga posvećuje četiri stranice svakom od 50 svetskih čuda, nudeći fascinantne činjenice, fotografije i detaljne ilustracije, prenosi Daily Mail.

Istoričar umetnosti i BBC-jev predavač Dan Kruikšenk kaže: “Ako znate ključne činjenice o vašem odredištu, sigurno ćete i u uživati u njemu”.

Sledi izdvojenih top deset svetskih čuda, koja prema Lonely Planetu i stručnjacima zaista ne smete da propustite da posetite.

1. Viktorijini vodopadi, Zimbabwe

2. Veliki tektonski jarak, Etiopija

3. Prolaz divova, Severna Irska

4. Tadž Mahal, Indija

5. Vojska od terakote, Kina

6. Veliki kineski zid, Kina

7. Krater Ngorongoro, Tanzanija

8. Vulkan Kilauea, Havaji

9. Aja Sofija, Turska

10. Palata Potala, Tibet


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak