Plaćanjem karticom država ima uvid u svaki potrošeni dinar

Radio 021 14.11.2017 10:28
Plaćanjem karticom država ima uvid u svaki potrošeni dinar


U Srbiji svoje račune preko interneta plaća ukupno 1,7 miliona građana i firmi, što je rast od 67 odsto u tri godine.Još brže se uvećava i broj onih koji svoje troškove podmiruju putem posebnih aplikacija na mobilnom telefonu. Od 2014. godine do danas, njihov broj je petostruko veći, mada još nije dosegao punih milion korisnika.
 
Platne kartice su pak postale svakodnevica onima koji imaju račune u banci. Njima se plaća sve - od hleba i mleka do skupih hotela, iako ovo prvo, prema svim istraživanjima, prednjači kada je reč o našoj zemlji.
 
Prednost bezgotovinskog plaćanja nije samo u komforu i izbegavanju čekanja u redovima. Štedi se vreme, ali i novac, pošto banke najniže provizije zaračunavaju upravo na onlajn plaćanja, jer tako i one imaju najniže troškove. Ipak, bezgotovinskom plaćanju najviše se raduje - država. Na taj način ima uvid u svaki potrošeni dinar. I ministar finansija Dušan Vujović sve češće ponavlja kako "keš hrani sivu ekonomiju".
 
- Srbija je daleko od ekonomije koja može da funkcioniše u potpunosti bez upotrebe keša, ali treba da težimo ekonomiji u kojoj će razuman broj ljudi koristiti elektronski način plaćanja - kaže ministar Vujović.
 
U predavanju studentima Fakulteta organizacionih nauka Vujović je naveo da je keš ekonomija rizična ekonomija.
 
- Nije ideja da se keš uništi, već da se pređe na elektronske tokove novca. Najveći deo sive ekonomije počiva na kršenju nekih zakona - splavovi, kafići, restorani, pekare, to su glavna mesta sive ekonomije. Mi treba da radimo najveći deo provera kroz kompjutere, sada to radimo peške i to je vrlo sporo i neefikasno - naglasio je Vujović.
 
Da bezgotovinsko plaćanje sve više zaživljava, pokazuje i statistika platnog sistema, koju vodi Narodna banka Srbije.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak