Odbrambeni pakt EU potpisale 23 članice

Radio 021 14.11.2017 10:21
Odbrambeni pakt EU potpisale 23 članice


Države članice Evropske unije zvanično su pokrenule novu eru u oblasti odbrambene saradnje potpisivanjem pakta koji predviđa zajednička ulaganja u vojsku i projekte razvoja, kako bi se pomoglo EU da se suprotstavi bezbednosnim izazovima.Pakt su potpisale 23 od 28 zemalja članica EU, a poznat je kao "stalna strukturna saradnja" (PESCO), a među zemljama koje ga nisu potpisale su Velika Britanija, koja napušta Uniju, i Danska. Članice koje nisu potpisale pakt mogu da mu se pridruže kasnije, a Britanija može donekle da učestvuje, ako to koristi celoj EU.
 
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini opisala je novi pakt kao "istorijski trenutak u evropskoj odbrani", istakavši da to što se "23 države članice angažuju kad je reč i o sposobnostima i o operativnim koracima - nešto veliko". Mogerini je izjavila da su države već podnele više od 50 zajedničkih projekata u oblasti odbrambenih sposobnosti i vojnih operacija.
 
Ona je navela i da novi evropski pakt predstavlja dopunu u odnosu na bezbednosne ciljeve NATO-a jer EU, kako je rekla, ima sredstva da se bori u hibridnom ratovanju uz upotrebu konvencionalnog oružja, ali i propagande i sajber napada - kakva Severnoatlantska alijansa nema na raspolaganju. U skladu sa paktom PESCO, zemlje EU će se obavezati i da povećaju vojne troškove, mada neće odrediti donji prag poput NATO-a.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak