Vanredni izbori zbog opozicije, stabilnosti, Ustava ili...?

N1info, Maja Nikolić 14.11.2017 04:06
Vanredni izbori zbog opozicije, stabilnosti, Ustava ili...?


Da li će građani početkom sledeće godine birati novu gradsku vlast, da li će birati i novu Vladu Srbije? Jedina enigma veća od te jeste pitanje - A zašto biste? Zato što traži opozicija - kako vlast uporno ponavlja ili zato što su Srbiji potrebne četiri godine potpunog mira i stabilnosti - kako precizira predsednik Vučić.Premijerka danas saopštava još jedan mogući razlog - promenu Ustava.

Da li se svetla gase i za Vladu Ane Brnabić i broji li u ovom sastavu poslednje dane, iako je tek proslavila 100 dana rada. Naizgled paradoksalno, sama Vlada upravo će morati da obrazloži zašto da predsednik Vučić raspusti skupštinu - to piše u članu 109 Ustava Srbije. Baš Ustav, odnosno njegova promena, mogao bi biti jedan od razloga.

"Mi u okviru poglavlja 23 moramo da prođemo kroz promenu Ustava. Ta promena Ustava je nešto što bi trebalo da se završi u narednim godinama, svakako verovatno u 2018. i važno je da kada razgovaramo o promeni Ustava u Skupštini imamo stranke koje na najbolji mogući način oslikavaju volju građana", izjavila je Brnabić.

 Ili, rečima stranačkih funkcionera - političku scenu treba pročistiti. Tako bar pišu mediji i Zoranu Mihajlović i Nebojšu Stefanovića targetiraju kao najglasnije zagovornike vanrednih izbora. Skupštinska atmosfera na ivici incidenta - tako bi mogla postati glavni razlog za izbore, navodno se govori u vrhu SNS-a.

Gde postoji stabilna većina - nema razloga za izbore - to je ono čemu ovaj profesor FPN-a uči studente. Sada, kaže, mogu da nauče šta je instrumentalizacija izbora. Ovoga puta, ocenjuje, vladajućoj stranci je važno da odgovornost za izbore pripiše delu parlamenta koji ne kontroliše.

"Oni imaju druge načine da raspišu izbore, može premijerka da podnese ostavku ili da Skupština izglasa nepoverenje Vladi, ali bi to bio gubitak političkih poena za vladajuću stranku, ali ovako je i sam čin raspisivanja izbora - deo izborne kampanje", kaže Đorđe Pavićević, profesor FPN-a.

Profesor Pavićević ocenjuje da će parlamentarni izbori beogradske teme baciti u drugi plan - što je, pretpostavlja, i cilj vlasti. Zašto, kada se vlast hvali rezulatima u Beogradu? Zato što građane prestonice, odgovara profesor, nije moguće tako lako medijski "obrađivati".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak