Tinos: Ostrvo Presvete Bogorodice u srcu Egeja

Novosti 14.11.2017 01:00
Tinos: Ostrvo Presvete Bogorodice u srcu Egeja


Visoki zvonik Crkve Presvete Bogorodice prvo je što vide posetioci Tinosa koji, po pravilu, brodom stižu na ovo lepo ostrvo Kiklada.Reporter "Novosti" na Tinosu, čuvenoj destinaciji za pravoslavne vernike

Visoki zvonik Crkve Presvete Bogorodice prvo je što vide posetioci Tinosa koji, po pravilu, brodom stižu na ovo lepo ostrvo Kiklada.

Tinos ima 8.000 stanovnika, a leti se taj broj duplira. Kuće su, kao i na ostalim ostrvima Kiklada, bele sa plavim prozorima i vratima. Tinos, uz Delos i Siros, čini sveti trougao koji je od davnina pročišćavao duše posetilaca. Danas, stopa kriminala na Tinosu je praktično - nula, a ljudi svoje kuće i ne zaključavaju.

U drevna vremena je na ostrvu bilo zmija, ali je Posejdon poslao rode da ih pojedu, pa se i danas mogu videti ostaci hrama posvećenog bogu mora. Do pre deset godina na Tinosu gotovo da i nije bilo turista, samo hodočasnika. Zbog toga ne čudi što se od luke, u glavnom gradu Hora, do manastirske crkve proteže široka strma ulica dugačka 800 metara koja sa desne strane ima izdvojenu stazu. Ovom strmom stazom, na kolenima, sa svećom u rukama (velikom i po dva metra), verujući se penju i krepe samo molitvom i svetom vodicom.

Godišnje milion i po hodočasnika dođe na Tinos. To su mahom Grci i Rusi koji, uz Patmos i Tinos smatraju svetim mestom i ostrvom Presvete Bogorodice. Tinos ima 40 sela i 700 crkava, ali hodočasnici dolaze zbog čudotvorne ikone Blagovesti na kojoj arhangel Gavrilo Bogorodici prinosi beli ljiljan, simbol čistote i blagosti. Ikona je pronađena u vrtu, posle viđenja u snu monahinje 1823. godine i smatralo se da je nagrada za ustanak protiv Turaka. Ikonu je naslikao apostol, jevanđelist i iscelitelj Luka. Na mestu celidbenog izvora vernici su sagradili crkvu posvećenu Blagovestima od mramora sa Delosa. Na tom mestu se nalazila vizantijska crkva, a pre toga Dionisov hram, čiji se ostaci mogu videti u krstionici.

Ikona Blagovesti (Megaloharis ili Velika radost) je smeštena na tron, optočena srebrom i dragim kamenjem, a ukrašena i svežim ljiljanima. Veliki broj vernika pronašao je utehu u svetlosti ikone, jer su od nje tražili pomoć bolesni, besplodni i nesrećni. Iznad ikone se može videti bezbroj zlatnog nakita i srebrnih predmeta kojim su je darivali isceljeni. Najviše pažnje privlači srebrno drvo pomorandže koje je darivao američki Grk koji je posle molitve progledao, a prvo što je video bila je pomorandža.

Tinos je od Atine udaljen 120 kilometara, a od Sirosa samo pola sata vožnje trajektom. Na ostrvu uspeva sve što ne traži mnogo vode: grožđe, origano, kamilica, kapari... Hrana je izuzetno ukusna, rakija jaka, vino pitko, kafa je gorka, a lokum veoma sladak. Ima 30 lepih plaža, a neke se prostiru oko glavnog grada Hore.


MALI PARIZ

STANOVNICI Tinosa su imali poseban status pod turskim ropstvom, jer nisu morali da nose fesove, a osmanske lađe nisu smele da pristanu na ostrvo. Takođe, bilo im je dozvoljeno da grade crkve, a na ostrvu nije živeo nijedan Turčin. U isto vreme meštani Tinosa su mogli da putuju i trguju, pa su stekli lepo bogatstvo. Tinos je dobio epitet Mali Pariz i u jednom momentu imao je 30.000 stanovnika. Ipak, rado su se pridružili grčkom ustanku 1821. godine.

PRAZNIK I MUZIKA

NA Blagovesti i Uspenje Presvete Bogorodice na Tinos se sliva reka vernika, a tada se iznosi i ikona u litiji kroz grad. Lokalno stanovništvo i hodočasnici 15. avgusta uz muziku mornaričkih duvačkih orkestara prate ikonu glavnom ulicom do luke.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak