Da li arapska mafija „drži” u šaci policiju u Berlinu

Politika 13.11.2017 23:16
Da li arapska mafija „drži” u šaci policiju u Berlinu


Šefovi berlinske policije odbacuju kao rasizam primedbe da su policajci migrantskog porekla nepristojni i povezani sa kriminalcimaCele ove godine berlinska policija pojavljuje se na stupcima nemačke štampe u negativnom kontekstu, ali protekle nedelje je prvi put afera nastala na osnovu informacija koje su procurile da u samoj policiji pljušte optužbe da među policajcima muslimanske vere ima onih koji su saradnici arapskih kriminalnih grupa. I dok policijski šefovi tvrde da su to glasine podstaknute rasističkim stavovima pojedinih policajaca, nemačka štampa, i ozbiljna i bulevarska, skoro svakodnevno prenosi nove detalje.

Afera je buknula kada je konzervativni dnevnik „Velt” prošle nedelje objavio da je došao do tonskog snimka na kojem se čuje kako se jedan od instruktora na Berlinskoj policijskoj akademiji žali na šesnaestogodišnje i sedamnaestogodišnje pitomce arapskog i turskog porekla.

„Nikad nisam to doživeo. Učionica je izgledala kao pakao, pola Arapi i Turci, puni nepoštovanja. Glupi. Nesposobni da artikulisano govore (nemački jezik). Bio sam na ivici da izbacim dvojicu ili trojicu jer su samo ometali čas ili bukvalno spavali. Nemački pitomci kažu da im prete nasiljem”, čuje se na početku snimka koji je vrlo brzo stigao i do drugih nemačkih medija, dok je nedugo potom potvrđena i njegova autentičnost. „Bio sam toliko šokiran i stvarno ih se plašim. Mislim da ih se plaše i treneri, jer ako ih izbace, oni će se vratiti i sve razlupati.”

Ovaj neimenovani instruktor je istakao da će policajci migrantskog porekla biti „policija drugog reda koja će samo biti korumpirana”. U pitanju je akademija iz koje svake godine izlazi oko 1.200 novih policajaca, koji uglavnom dobijaju posao u berlinskoj kriminalističkoj policiji u kojoj je sada oko 30 odsto pripadnika migrantskog porekla, ali se očekuje da taj udeo uskoro bude i veći.

„To nisu kolege, to je neprijatelj. U pitanju su neprijatelji u našim redovima i nikad nisam osetio toliko neprijateljstvo na času”, dodao je on, ističući da u učionicama vlada „atmosfera mržnje, odbijanje učenja i nasilje”.

Istog dana su „Velt” i berlinski dnevnik „Tagesšpigl” objavili i anonimno pismo iskusnog berlinskog policijskog inspektora poslato šefu berlinske policije Klausu Kantu u kojem tvrdi da su regruti iz velikih arapskih porodica „primljeni u policiju uprkos činjenici da imaju krivični dosije”.

„Kada žene nisu prihvatljive da budu pretpostavljeni samo zato što su žene, kada regruti neće da uđu u bazen zato što je pre njih u bazenu možda plivala ’nečista’ žena, onda tolerancija i kultura dobrodošlice mora da prestane”, piše u pismu neimenovani inspektor, dodajući da je „samo pitanje vremena kada će između rivalskih etničkih grupa u akademiji, između dvojice kolega, biti ispaljen prvi hitac”.

Kada govore o arapskim mafijaškim klanovima, nemački policajci misle na klan Miri, to jest kriminalnu grupu koju čine članovi malamske i libanske etničke zajednice, a važi za veoma jaku u Nemačkoj, pre svega u pogledu trgovine narkoticima i oružanih pljački. Ovaj klan je naročito ojačao svoju aktivnost dolaskom stotine hiljada arapskih izbeglica protekle dve godine, među kojima navodno regrutuje nove pripadnike da preprodaju drogu na ulicama.

„Tagesšpigl” tvrdi da je razgovarao sa policajcima u nekoliko odeljenja berlinske policije i da su oni potvrdili da regruti migrantskog porekla čine da je policija više seksistička, homofobična i antisemitska. Sve to je samo podgrejalo glasine kako navodno arapski kriminalni klanovi uspevaju da članove svojih porodica ubace u policijske redove.

Vrhunac afere je nastao kada je prestonički tabloid „Berliner cajtung” objavio da je dvadesetogodišnja stažistkinja arapskog porekla u centrali berlinske policije uhapšena pošto je kopirala tajne fotografije ljudi za kojima se traga i slala ih preko aplikacije „vocap”. Sve to je podstaklo Sindikat nemačke policije da javno tvrdi da postoje „jasne naznake” da arapske mafijaške porodice imaju strategiju kako da se infiltriraju u policijske redove.

„Oni pojedine članove porodice drže van kriminala, tako da imaju čist dosije”, rekao je za drugi kanal nemačkog javnog servisa ZDF portparol sindikata Bodo Falcgraf, dodajući da se ti članovi potom prijavljuju u policijsku akademiju. „Naravno, oni imaju veoma neposredan interes da saznaju šta država misli i kada će biti sprovedeni pretresi.”

Cela afera uzdrmala je i političke vode, a šef policije Kant je na specijalnom sastanku berlinske vlade tvrdio da su optužbe da su mafijaši u policiju ubacili svoje doušnike „kategorično netačne”.

„Niko ko ima primedbe nije pokazao nijedan dokaz za to”, rekao je Kant, odbacivši primedbe iznete u anonimnom pismu. „Za mene ovo pismo sadrži ništa više nego neosnovane, klevetničke i možda i ilegalne komentare.”

Kant je i ranije nagoveštavao da nije kriv veći broj policajaca migrantskog porekla, već rasistički stavovi nemačkih kolega. Osim optužbi na rasizam među policajcima, pojedine levičarske organizacije optužuju policiju za rasizam u ophođenju prema građanima migrantskog porekla, a naročito se na udaru kritika našao šef sindikata Rajner Vent koji protekle dve godine nije krio svoje antimigrantske stavove.

Ministar unutrašnjih poslova Berlina Andreas Gajzel pak kaže da nema sumnje u integritet policijskih regruta migrantskog porekla, optužujući pojedince u policiji da podstiču rasizam što, kako je rekao, „mi nećemo tolerisati”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak