Grdelica se vraća na industrijsku mapu Srbije

RTS 13.11.2017 10:23
Grdelica se vraća na industrijsku mapu Srbije


U drugoj polovini prošlog veka Grdelica je bila veliki tekstilni centar. Ova varoš je imala više radnika nego stanovnika, a onda je pre dvadesetak godina privreda potpuno ugašena. Izgradnjom auto-puta slika Grdelice počinje da se menja. Za kratko vreme stiglo je nekoliko investitora. Prvi iz Holandije.Kroz kapiju Tekstilne industrije "Grdelica" ulazilo je 1.450 zaposlenih. Radilo se tih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u četiri smene, a prediva i tkanine odlazili su širom sveta. Stizali su stručnjaci iz cele zemlje. Tekstilni inženjer Slobodan Orlić došao je iz Sombora, a uz posao odmah je dobio i stan.

"Godine 1988. najveća proizvodnja je bila 1.500.000 metara tkanine – to je kao auto-put do Nemačke", priča Slobodan.

Bilo je potrebno više od decenije i po da se ponovo začuje zvuk mašina za pletenje i šivenje. Jasmina Stojanović nekadašnja je radnica TIG-a. Ne krije zadovoljstvo što je konačno našla posao u svojoj struci.

"Nisam znala ovaj posao, ali vremenom se sve nauči", kaže Jasmina ističući da je zadovoljna poslom.

Prvi korak novim auto-putem načinio je investitor iz Holandije. Zaposlio je 52 radnika, proizvodi žensku odeću od trikotaže. Sve izvozi, a što je važnije, doveo je u Grdelicu još jednu firmu iz svoje zemlje.

"Postojanje auto-puta je svakako značajno, lako se dolazi do fabrike, radnici su lako prihvatili nove metode i novi sistem rada tako da jako lepo sarađujemo", rekao je Filip Živković, generalni menadžer firme "VNB Knitting".

Uz pogone trikotaže u nekadašnjoj drvnoj industriji "Danilo Bošković" proizvodi se i pelet. Krenulo je nabolje.

"Život u Grdelici je mnogo bolji, verovatno i prodavnice to osete", kažu građani. Poboljšanja su, smatraju, donela ulaganja u infrastrukturu. "Napravio se auto-put, ulice se izgradile, pa je pošlo nabolje", pričaju u Grdelici.

I Čedomir Jović, predsednik Mesne zajednice Grdelica, nada se da će u narednom periodu slika Grdelice u značajnoj meri biti drugačija.

Investitor je stigao i u najveće selo grdeličkog kraja, s druge strane auto-puta.

Sve oči sada su uprte u Idustriju trikotaže i pletiva u Oraovici. Investitor iz Beograda najavljuje zapošljavanje 40, a do kraja 2018. ukupno 100 ljudi.

Čista, umivena, puna cveća – Grdelica postaje privlačna investitorima. Čekaju da uz pomoć države dođe u TIG jer to bi rešilo pitanje nezaposlenosti čitavog ovog kraja. A, ako bude potrebe, ima prostora i za industrijsku zonu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak