Šta se dešava? Tri snažna zemljotresa širom planete

B92 13.11.2017 09:48
Šta se dešava? Tri snažna zemljotresa širom planete


Tri snažna zemljotresa dogodila su se sinoć i rano jutros. Pogođene oblasti na granici Iran - Irak, istok Japana i Kostarika.U Iranu i Iraku preko 300 mrtvih. U snažnom zemljotresu koji je pogodio pograničnu oblast Irana i Iraka Kermenšah stradalo je, prema poslednjim informacijama 335 ljudi, dok je preko 3.000 povređeno. Agencije prenose da je jačina tog zemljotresa bila između 7 stepeni i 7,9 po Rihteru.
 
Zemljotres jačine 5,8 stepeni Rihterove skale registrovan je danas kod istočne obale Japana, saopštio je američki geološki institut. Zemljotres, čija je prva jačina bila procenjena na 6,1 stepen, pogodio je oblast na 351 kilometar istočno od Sendaja na ostrvu Honšu, na dubini od 9,5 kilometara. Japanska metorološka služba je javila da je jačina zemljotresa bila 5,7 stepeni.
 
Snažan zemljotres jačine 6,5 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je i obalu Kostarike, ali na sreću nije bilo žrtava, nije je pričinjena materijalna šteta. Takođe, nije ni izdato upozorenje na cunami.
 
Zemljotres se dogodio 43 kilmetara jugozapadno od prestonice San Hosea na dubini od 20 kilometara, saopštio je američki Geološki zavod.
 
Zemljotres je pogodio ruralna područja u blizini turističkog grada Haka, preneo je Rojters.
 
Takođe, sinoć su zabeležena i tri slabija potresa u Hrvatskoj čiji je epicentar bio kod Rijeke.

Prvi je bio magnitude 1,8 po Rihteru, zatim 2,5, a poslednji 1,8 po Rihteru.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak