Planeta, zvezda ili patuljak, pitaju se astronomi

RTS 11.11.2017 16:39
Planeta, zvezda ili patuljak, pitaju se astronomi


Nedavno pronađeno nebesko telo leži tačno na granici između zvezde i planete, što naučnici vide kao mogućnost da dobiju odgovore na brojna pitanja.Na udaljenosti od 22.000 svetlosnih godina od Zemlje, astronomi su prošle godine otkrili ogromno nebesko telo koje su nazvali OGLE-2016-BLG-1190, piše britanski Gardijan. Telo se nije videlo direktno, već je uočeno zbog načina na koji je njegova gravitacija privlačila svetlo roditeljske zvezde.

Astronomi su procenili da je nebesko telo mase oko 13 puta veće od mase Jupitera, koji je najveća planeta našeg Sunčevog sistema, to jest čak 4.000 puta masivnije od Zemlje.

Da li je neko nebesko telo zvezda ili planeta procenjuje se na nekoliko načina. Najlakši od njih je da planeta, za razliku od zvezde, ne proizvodi energiju i ne odašilje svetlost.

Ukoliko bi se držali tog kriterijuma, OGLE-2016-BLG-1190 ne bi bila zvezda, jer ne proizvodi značajnu energiju, zbog čega ne sija jako.

Međutim, nije ni planeta, jer na njemu nastaje izotop vodonika deuterijum, tako da ipak stvara malu količinu energije. Nije ni smeđi patuljak jer nije dovoljno velike mase. Zbog toga su astronomi ovaj ogromni nebeski objekat za sada označili kao nebesko telo koje se nalazi na granici između planete i smeđeg patuljka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak