Kako boja automobila utiče na njegovu cenu

Radio 021 11.11.2017 14:30
Kako boja automobila utiče na njegovu cenu


Iako prilikom kupovine novog automobila izbor boje najčešće zavisi od afiniteta kupca ili o dostupnosti za isporuku, izbor boje vozila ima veliki uticaj na cene.Tako barem sugeriše pretraživač iSeeCars koji je analizirao cene polovnih vozila, njih više od 2,1 milion. Rezultati su iznenađujući jer boja zaista utiče na cenu.
 
Tako automobil nakon tri godine gubi 33,1 odsto vrednosti u proseku. Ne i ako je žute boje jer će tada izgubiti tek 27 odsto. S druge strane, ako ste kupili automobil zlatne boje, on će nakon tri godine izgubiti 37,1 odsto vrednosti.
 
"Žuti automobili nisu baš uobičajeni, što može uticati na poželjnost i tendenciju boljeg držanja cene. Naša analiza je pokazala da žuti automobili najmanje gube na ceni i kod maloserijskih modela kao što su kabrioleti, ali i kod velikoserijskih SUV modela", komentarisao je rezultate Pong Li, šef iSeeCars.
 
Prema studiji cenu dobro drže još i narandžasti i zeleni automobili. Zanimljivo, oni sa žutima čine tek 1,2 odsto tržišta trogodišnjaka. Ali retkost sigurno nije uzrok, jer najbrže na vrednosti gube zlatni, ljubičasti i bež, a njihov udeo je još manji, tek 0,7 odsto.
 
S druge strane držanje cene nema velike veze s brzinom prodaje. Tako se žuti automobili na tržištu prosečno nalaze 41,5 dan pre nego što promene vlasnika, dok je prosek tržišta 36,5 dana.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak