Gradski budžet prekrojen treći put

Politika 11.11.2017 12:50
Gradski budžet prekrojen treći put


Posle drugog uzastopnog rebalansa najmnogoljudniji Novi Beograd neće dobiti na dinar. Uštedeli smo novac i ovaj budžet upravo to pokazuje, tvrdi Borko MilosavljevićPosle novih izmena gradski budžet je težak oko 102 milijarde dinara, a od toga gradu pripada oko 90 milijardi, opštinama ostatak. Deficit u gradskoj kasi biće manji za 330 miliona dinara u odnosu na onaj usvojen u junu, pa će iznositi 7,2 milijarde dinara. Ovako je budžet grada od početka godine prekrojen treći put.

Ali, pred odbornicima gradske vlasti i opozicije kao da juče nije bio isti dokument. Na stranicama novog  rebalansa vladajuća većina videla je znake privrednog rasta i odgovornog vođenja grada. Ali, računica opozicije bila je nešto drugačija. Stranice rebalansa za njih su pokazatelji nedomaćinskog trošenja sredstava iz prestoničke kase.

– U rebalansu se uočavaju korupcija i pad privredne aktivnosti. On govori da gradski oci ne znaju kako će završiti godinu. Smanjeni su prihodi od lokalnih komunalnih taksa, a otkazani su i projekti najavljivani za ovu godinu kao što su jarbol, nova škola u Batajnici, stanovi za socijalno ugrožene u Kamendinu. Odložena je i sanacija deponije u Vinči, a umanjena su i sredstva za funkcionisanje primarne zdravstvene zaštite – bili su prigovori Balše Božovića, šefa odborničke grupe DS-a. Ipak, kao najproblematičnije za njega je izdvajanje 2,6 miliona evra za nabavku novog softvera za potrebe grada i otplata kredita od čijih kursnih razlika se, kako je ocenio, „zarađuje za aktivnosti naprednjaka”.

– Problem je i što se milion evra obezbeđuje GSP-u za farbanje autobusa, a ne čuju se pozivi sindikata tog preduzeća da su ćelave gume i da to ugrožava bezbednost putnika. Podnesite tužbu ako lažem – poručio je Božović.

Da li će tužbe biti, ne zna se, ali odgovor je odmah stigao.

– Brojke u rebalansu su jedno, a način na koji se mogu interpretirati sasvim drugo. Povećanje broja privrednih subjekata i povećanje broja zaposlenih govori o porastu privrednih aktivnosti u Beogradu. Kada je reč o kursnim razlika, podsetio bih da se vrednost strane valute uvek računa preko srednjeg kursa na dan sklapanja ugovora. Uštedeli smo novac i ovaj budžet upravo to pokazuje. Tim novcem došli smo u situaciju da prevremeno otplaćujemo 700 miliona dinara nasleđenih dugova – bio je izričit pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević.

Nebojša Bakarec, odbornik SNS-a, osvrnuo se na prigovore u vezi sa softverom.

– Nikakav novi informacioni sistem nije nabavljen. Taj sistem je nabavio Đilas 2011. godine, a sve što je potrošeno potrošeno je na njegovo održavanje i nabavku novih aplikacija – tvrdi Bakarec.

Vrlo živo bilo je i u toku rasprave o raspodeli novca opštinama koje će prema novom rebalansu dobiti dodatna sredstva. Varnice je izazvalo i to što će ovu blagodet osetiti 16, a ne svih 17 opština. Jer, posle drugog uzastopnog rebalansa najmnogoljudniji Novi Beograd neće dobiti na dinar. I dok je to za predstavnike većine fer „jer grad ionako ulaže u Novi Beograd”, opozicija u tome vidi politički obračun sa neistomišljenicima.

– Za tako nešto ne postoji racionalno objašnjenje, iako smo prethodnih dana čuli da grad dovoljno ulaže na toj opštini. Ali, ako grad tamo nešto gradi, to su svakako poslovi koji nisu u nadležnosti opštine. Ovde je reč o kažnjavanju Novobeograđana – ukazao je Zoran Alimpić, odbornik DS-a aludirajući na to što je na čelu Novog Beograda Aleksandar Šapić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak