Kipar vraća građanima štednju oduzetu tokom krize

Politika 11.11.2017 12:46
Kipar vraća građanima štednju oduzetu tokom krize


Kiparska vlada je osnovala fond iz kojeg će delimično isplatiti odštetu deponentima koji su izgubili neosiguranu štednju tokom finansijske krize u toj zemlji 2013. godine.Kiparska vlada je osnovala fond iz kojeg će delimično isplatiti odštetu deponentima koji su izgubili neosiguranu štednju tokom finansijske krize u toj zemlji 2013. godine.

Kiparski ministar finansija Haris Jorgijades je izjavio da će prvih 25 miliona evra, opredeljenih u okviru budžeta za 2017. godinu, biti prebačeno u taj fond, dok je prebacivanje druge tranše predviđeno za drugu polovinu 2018. godine, prenosi agencija AP.

Jorgijades je najavio i da će u budućnosti biti isplaćeno još sredstava zavisno od stanja javnih finansija, navodi AP, uz podsećanje da se na Kipru za samo deset nedelja održavaju predsednički izbori.

Kriza iz 2013. godine primorala je Kipar da zatraži trogodišnji, više milijardi evra vredan spasilački program pomoći od partnera iz evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda.

Kiparski deponenti su, zbog krize, ostali bez više stotina miliona evra neosigurane štednje u kiparskoj najvećoj banci, a došlo je i do zatvaranja drugog najvećeg kreditora, javlja AP a prenosi Tanjug.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak