Šta su izostavili 'Rajski papiri'

Politika, Tanja Vujić 11.11.2017 12:42
Šta su izostavili 'Rajski papiri'


Klijentela bermudske advokatske ofšor firme „Eplbaj” daleko je šira od 0,001 odsto zapadne eliteUgledna, 119 godina stara advokatska firma „Eplbaj” sa Bermuda u žiži je svetske pažnje od nedelje, nakon što je deo njene hakovane i potom obrađene poslovne dokumentacije objavljen širom sveta.

Najnoviji skandal globalnih razmera razotkrio je preko noći višegodišnju fiskalnu akrobatiku 120 važnih ličnosti zapadnog sveta (mahom Britanaca), kao i desetine globalnih megafirmi upakovanu u 13,4 miliona dokumenata „Eplbaja”.

Da li je izbor hakovanih dokumenata „Eplbaja” bio nasumičan ili ciljan, za sada je zagonetka.

Ono što se za sad javno zna jeste to da je neko u nekom trenutku pre više od godinu dana našao način da uđe u nepoznat broj kompjutera prestižne advokatske firme koja ima kancelarije na desetak adresa širom sveta (od Kajmanskih ostrva do ostrva Man, Mauricijusa i Hongkonga).

Danas deluje očigledno da je „Eplbaj” lane načinio basnoslovnu grešku nakon što su procurili tzv. Panamski papiri o fiskalnim mahinacijama nekoliko stotina hiljada klijenata advokatske firme „Mosak Fonseka”.

Naime, nakon objavljivanja „Panamskih papira”, Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) poslao je upit „Eplbaju” o prirodi njihovog poslovanja.

„Predmet smo čestih provera nadležnih i posvećeni ostvarenju visokih standarda koji se nalažu”, odgovorio je „Eplbaj” mesec dana nakon prvog pismenog upita ICIJ-a.

Već tada javnosti je uveliko bilo poznato da bermudska advokatska kancelarija koja slovi za „vodećeg člana globalne mreže advokata, računovođa, bankara i drugih operativaca u biznisu ofšor kompanija” ima posla ne samo sa veoma širokom paletom belosvetskih klijenata već i da počesto i nije postavljala pitanja o poreklu novca koji joj je poveren.

Naime, dokument ICIJ-a objavljen ove sedmice između ostalog navodi da je više od 30 godina klijent „Eplbaja” bio i Hamid Džafar, vlasnik privatne naftne kompanije „Polumesec petroleum”. Saradnja je prestala nakon što je „Eplbaju” stigao zahtev da pomogne u restrukturiranju „Polumesec petroleuma”. Tek tada je – ako je verovati podacima ICIJ-a – bermudska advokatska ofšor firma uvidela da je gospodin Džafar istovremeno i brat šefa nuklearnog programa režima Sadama Huseina u Iraku. Trgovci dijamantima na berzi u Antverpenu sa mutnim poslovima u Africi, bivši ministri vlada Azerbejdžana, Pakistana... raspoloženi za izazovna ulaganja takođe se – bez imena i prezimena – spominju u dužem dokumentu ICIJ-a o poslovanju „Eplbaja”.

Istini za volju, pominje se da je „Eplbaj” u međuvremenu odbio saradnju sa pojedinim zainteresovanim ruskim oligarsima, kao i  sa nekoliko uglednih zapadnih kompanija.

I dok je novinarsko interesovanje o poslovanju „Eplbaja” skorijeg datuma, poreske vlasti u Karipskom moru odavno upozoravaju tu advokatsku firmu na nepravilnosti u poslovanju.

Još 2005. godine Monetarna uprava Bermuda skrenula je pažnju „Eplbaju” na 21 propust u poslovanju, među kojima je primećen izostanak pasoške i druge dokumentacije (npr. o izvoru novca) jednog broja prijavljenih klijenata. Godinu dana kasnije u poslovnim knjigama „Eplbaja” na Britanskim devičanskim ostrvima nadležni su uočili da od 45 klijenata samo jedan zadovoljava zvanično navedene standarde firme. Početkom ove decenije (2012) nadležni u regionu Karipskog mora pronašli su „rupe” u proceduri registrovanja visokorizičnih klijenata iz redova političara i njihovih saradnika, navodi dokument ICIJ-a. Pre tri godine monetarne vlasti Bermuda utvrdile su da „gotovo polovina, tačnije 46 odsto dokumentacije firme ne sadrži podatke o poreklu novca” klijenata.

Hakerski napad na „Eplbaj” ostavlja niz otvorenih pitanja.

Nakon prvobitnog šoka od otkrića „Rajskih papira, zvanični London krenuo je u kontraakciju.

Naime, Britanska uprava carina i prihoda odlučila je u ponedeljak da prouči „Rajske papire” i zatražila ih na uvid.

Rezultat tog zahteva biće verovatno uskoro poznat.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak