Danas je Sveti Avramije

Mondo 11.11.2017 12:02
Danas je Sveti Avramije


Srpska pravoslavna crkva slavi danas neobičnog sveca - Prepodobnog Avramija Zatvornika, odbeglog od sveta, zaštitnika ovčara, ovaca i sitne stoke.Sveti Prepodobni Avramije Zatvornik bio je maloazijski hrišćanski isposnik i monah. Svoju jaku veru, nasleđenu od pobožnih roditelja, pokazivao je odmalena i toliko je voelo Boga, kaže predanje, da je od žene pobegao nedelju dana po venčanju.

Njegovi srodnici i meštani pozdraviše takav neobičan gest i on se ubrzo nadaleko proslavi kao mudar i uzdržan čovek.

Roditelji mu umreše, te on sve svoje imanje podeli siromašnima, ne ostavivši sebi ništa, jer se plašio da se njegov um ne prilepi za neku ovozemaljsku stvar”, piše u crkvenim kalendarima za ovog sveca.

Dal gadljiv na žene ili ljude uopšte, Sveti Avramije je za punih 50 godina izašao među svet svega dva puta.

“Prvi put da obrati Bogu jedno selo u kom su bili svi neznabožci. Episkop je želeo da ga postavi baš u to selo za sveštenika, ali se Avramije usprotivi toj odluci”.

Ipak, ostade neko vreme u selu, gde je kao sveštenik sagradio lepu crkvu i u njoj je uznosio molitve Bogu svakodnevno "da sabere rasejani narod i uvede ga u crkvu".

No, nezahvalni neznabošci ga okovaše, proteraše iz sela i zatrpaše kamenjem. Ali on se ponovo vrati.

TROPAR

K tebje otče izvjesno spasesja ježe po obrazu, prijim bo krest posljedoval jesi Hristu, i djeja učil jesi prezirati ubo plot, prehodit bo; prilježati že o duši vešči bezsmertnjej, tjemže i so angeli sradujetsja prepodobni Avramije duh tvoj.

"Mučen, gonjen, vučen, tučen, kamenjem zatrpavan, gladan i žedan, on se ne razgnevi na njih i ne klonu duhom, već trpeći sve, on se ne predade očajanju, nego još više razgorevaše ljubavlju prema Bogu i sažaljenjem prema zabludelima. Molio je i poučavao starce kao roditelje, mlađe kao braću, decu kao čeda, a istovremeno je bio zlostavljan i ružen od njih."

Tolika posvećenost da ploda i on vremenom preobrati ljude i uvede ih u Crkvu.

Kada je završio svoj posao, on se povuče da nastavi svoj lični podvig.

Drugi njegov izlazak među ljude bio je da spase svoju zabludelu nećaku Mariju. Vratio je na pravi put i ponovo nastavio svoj pređašnji podvig u samoći, ali više nikad nije izašao među svet.

Avramije je rođen u Maloj Aziji oko 290. godine a umro je 360 godine u 70 godini.

Pravoslavne crkve Svetom Prepodobnom Avramiju Zatvorniku posvetile su 29. oktobar po julijanskom odnosno 11. novembar po gregorijanskom kalendaru. U Rusiji se ovaj svetac poštuje kao ovčar odnosno zaštitnik ovaca i sitne stoke.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak